Петима кандидати в битка за ЧЕЗ

Предложенията се въртят около сумата от 300 млн. евро

Петима са кандидатите сред които чешката електроенергийна компания ЧЕЗ ще избере купувач на активите на групата в България, научи “Труд”. До 31 юли е срокът в който трябва да подадат своите окончателни оферти.

След поредното пресяване на кандидати в надпреварата останаха собствениците на “Приста ойл” - братята Атанас и Пламен Бобокови, които си партнират с турската STFA Yatirim, ТЕЦ “Бобов дол” на Христо Ковачки, пазарджишката “Инерком Груп”, опериращата в Североизточна България чешка енергийна компания “Енерго Про” и търговецът на ток Валентин Христов с фирмата му “Фючър енерджи”.

На предишното сито от наддаването за активите на ЧЕЗ в България отпаднаха румънската Electrica и “Минстрой” на Николай Вълканов.

Според запознати източници офертите се въртят около сумата от 300 млн. евро., но освен цената купувачът ще трябва да плати и заема на ЧЕЗ към Европейската банка за възстановяване и развитие, който е на стойност над 100 млн. евро.

Пазарни анализатори коментират, че най-големи шансове за придобиването на активите на ЧЕЗ има консорциумът между братя Бобокови и турската STFA Yatirim, както и чешката “Енерго Про”.

Енергийни експерти обаче не виждат логика “Енерго Про” толкова упорито да иска да придобие конкурента си ЧЕЗ и то на българска почва. Те припомнят, че именно опериращото в Североизточна България дружество заведе арбитражно дело на стойност 54 млн. евро срещу страната ни. Искът им пред Международния инвестиционен арбитраж е за обезщетение за вреди, причинени в резултат на регулиране на енергийния сектор в България в периода 2011 -2013 г.

Ако регулациите на българския енергиен сектор бяха толкова лоши или ощетяващи инвеститорите , защо тогава същият ощетен инвеститор се интересува и инвестира в още едно и при това най-голямото като клиенти и обороти, електроразпределително дружество в България.

Самата ЧЕЗ също съди България пред арбитражен съд и претенцията им е за стотици милиони. Доста често когато корпорации водят дела срещу държави, арбитражите отсъждат в полза на компаниите.

Не е изключено интересът на “Енерго Про” в придобиване на електроразпределителния и търговски бизнес с електроенергия в столицата и цяла Западна България, да е породен именно от очакванията за свежи постъпления за милиони евро от държавата ни, които ще бъдат присъдени по международния инвестиционен арбитраж в полза на “Енерго Про”.

Възможно е интересът на “Енерго Про” от придобиване на бизнеса на ЧЕЗ в България да е продиктуван и от желанието им по тази начин да си осигури по-добра позиция за постигане на евентуална спогодба по двете дела, която да бъде максимално изгодна за дружеството.

При това положение, евентуално придобиване от “Енерго Про” на бизнеса на ЧЕЗ в България би могло сериозно да застраши българските национални интереси. “Енерго Про” ще получи достъп и възможност за действие, натиск и влияние по два от трите международни инвестиционни арбитража срещу Република България, с което позициите на държавата по тези арбитражи ще бъдат сериозно отслабени.

Парите, които дружествата ще спечелят от съдебните битки срещу страната ни, могат да бъдат използвани за плащане на цената на ЧЕЗ за неговия бизнес в България. Анализатори предупреждават, че съществува реална опасност цената, която ЧЕЗ иска за своите активи у нас да бъде платена от данъкоплатците, а в същото време този бизнес да бъде придобит от друг частен инвеститор – “Енерго Про”.

В този смисъл регулаторните органи не би трябвало да разрешат подобно сливане, докато “Енерго Про” съди държавата, защото това би означавало държавата България да финансира това придобиване.

Либерализацията на енергийния пазар все още не се развива с пълна сила и това поставя въпроса дали ако “Енерго-про” изкупи активите на ЧЕЗ у нас, няма да се превърне в монополист на пазара на електроенергия в България с повече от 2/3 пазарен дял.

Напълно възможно е евентуално придобиване от “Енерго Про” да създаде пречки пред развитието на българския свободен пазар на електроенергия. Такава сделка би концентрирала в рамките на една и съща икономическа група двама от водещите търговци на ток в страната – “Енерго Про енергийни услуги” ЕООД и “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД. Срещу тези две компании вече има висящи производства в Комисията за защита на конкуренцията. Комисията разследва поведение, което е в състояние да ограничи или наруши конкуренцията на свободния пазар на ток.

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова заяви пред “Труд”, че при евентуална такава сделка КЗК първо ще направи проучване на пазара и ако “Енерго Про” подадат искане за концентрация, комисията ще прецени дали да им разреши.

Междувременно служители на “Енерго Про” вече предлагали на клиенти на ЧЕЗ да преминат към тяхната компания с мотива, че ЧЕЗ продава бизнеса си.

Друг интересен играч за активите на ЧЕЗ е пазарджишката фирма “Инерком Груп” с управител Гинка Върбакова. Според източници на “Труд” енергийният министър Теменужка Петкова е кумувала на Гинка Върбакова и съпругът й Славчо Върбаков. До редакционното затваряне на броя ПР-ът на Теменужка Петкова нито отрече, нито потвърди информацията. Не е ясно откъде тази фирма ще събере толкова пари за да придобие ЧЕЗ. Госпожа Върбакова участва в редица ВЕИ фирми и е сред управляващите в Сдружение Българска фотоволтаична асоциация, а в медийното пространство се говори, че компанията й “Инерком Груп” щяла да плаща по сделката с диаманти.

Енергийни експерти коментираха пред “Труд”, че заради политическата несигурност и предстоящите през октомври избори в Чехия сделката може и да се забави, защото ЧЕЗ е държавна компания.

През 2004-а ЧЕЗ придоби 67 на сто от дяловете в електроразпределителните предприятия в София, София-област и Плевен срещу 281.5 млн. евро. През 2006 г. компанията стана собственик и на 100% от капитала на ТЕЦ “Варна” срещу 206 млн. евро, която обаче сега се нуждае от модернизация, за да продължи да работи. Сред активите на ЧЕЗ в България е и фирма за търговия с ток, както и още няколко дъщерни дружества.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции