Петима министри на визита в Симитли заради АМ“Струма“

Петима министри ще се изсипят в община Симитли в четвъртък-5 октомври заради конференция, на която ще се обсъждат ползите от изграждането на АМ „Струма“ в региона. Кметът на Симитли Апостол Апостолов иницира провеждането на обществен форум на тема „Автомагистрала Струма и перспективите за реализация на инвестиционни проекти в Югозападна България.“

Целта на конференцията е да се представи на обществеността , по какъв начин изграждането и експлоатацията на Автомагистрала Струма ще допринесе за социално – икономическо развитие на региона. Ще бъдат представени значими за региона инвестиционни предложения и проекти от национално и регионално значение. Приоритетна задача е подкрепата на действия за популяризиране на взаимодействието между доброто състояние на околната среда, качеството на живот на хората и икономическото развитие.

„Нашите амбиции са свързани с предлагането на реални възможности за участие на общностите и заинтересованите страни и за създаване на партньорство в различните секторни политики. Само по този начин ще се създаде солидна основа за възстановяване на баланса между хората, природата и икономиката, както и за изграждане на нови връзки между тях. Целта на конференцията е и да се засили участието на местните органи и общности, заинтересованите страни чрез подобряване на комуникацията и обмена на знания и информация при подготовката и реализирането на инвестиционни предложения.западна България“, каза кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Във форума учистие ще вземат вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, министрите на икономиката Емил Караниколов, на околната среда и водите Нено Димов, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на УС на Агенция пътна инфраструктура инж. Дончо Атанасов, гласът на българския бизнес- председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, председателят на Камарата на строителите в България Николай Станков и арх. Петър Диков.

Според кмета на Симитли важно е да се разбере ,че реализацията на АМ Струма е важна за подобряване на бюджетното състояние на държавата и на общините, както и за развитието на туризма и опазването на околната среда.

Строителството и реализацията на цялостната магистрала е възможно в обозрим период и усилията на институциите трябва да бъдат максимално подкрепени.

„За нашата община този проект е жизненоважен, ще бъде изграден нов двулентов мост над река Струма, който е единствената връзка на квартал Ораново и основната част на града. Източният вариант ще даде възможност за изграждането на (четири) пътни възела,които ще улеснят населението да се придвижва много по-лесно и бързо.

Очакваме да се повиши стандарта и качеството на живот, ще се повиши търсенето и цената на земята в районите на магистралата. Очаква се да даде мощен тласък на развитието на туризма във всичките му аспекти: селски туризъм, като се предостави възможност на гостите на общината да могат да се насладят на невероятни природните дадености, каза още Апостол Апостолов.

В Пиринско "АМ „Струма“ се нарича пътя на парите, защото местния бизнес отлично знае,че без добра инфраструктура няма инвестиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България