Петима са загинали на работните си места в област Монтана

34 трудови инцидента са станали в предприятията в област Монтана за първите девет месеца на тази година. В злополуките са загинали петима работници, съобщи шефът на Инспекцията по труда в региона инж. Димитър Петров.

В сградата на областната администрация в Монтана Съветът по условията на труд проведе заседание, на което обсъди спазването и контрола на трудовото законодателството и възможностите пред работодателите в региона. Според статистическите данни в северозападната област преобладават малките фирми, а малкото средни и големи предприятия са концентрирани в областния център и в единични случаи в градове като Лом, Берковица и Вършец.

„Наетите работници и служители са с ниска квалификация и са немотивирани. Това предполага ниско заплащане и съответно нисък социален статус. Част от работодателите също са с малък опит и с неизградена корпоративна култура и управленски умения. Голяма част от тези предприятия са рискови по отношение спазване на трудовото законодателство”, заяви инж. Петров.

През деветмесечието в областта са извършени 881 проверки в 754 предприятия с общо 26 429 работници. Констатирани са 3826 нарушения, от които 1587 са по Закона за безопасност на условията на труда. Най-много нарушения са констатирани в малките предприятия, които са над 88% от всички предприятия в областта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България