Петима творци от Япония идват за арт-резиденция в Павликени

снимка-Община Павликени

Петима японски творци – керамици и трима български автори ще творят на Античния керамичен център в Павликени в периода от 2 до 6 юли. Създадените от тях творрби ще бъдат показани в изложбата „Павликени и света“ в Исторически музей Павликени.

Дългосрочният проект на Община Павликени, Фондация „Аматерас“ и Исторически музей – Павликени „Павликени и светът“ има ясна международна културна политика за презентиране на културното наследство на град Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство от различни жанрове за собствената колекция от съвременно изкуство на Община Павликени.

Партньор от японска страна е професионалната организация NEXUS, която има дългосрочни взаимоотношения с АМАТЕРАС Фондация и представя в различни проекти в Япония българско изкуство, а в България – японско изкуство.

Изложбата отново ще бъде с произведения в сферата на скулптурата, живописта, графиката, хартиеното изкуство и керамиката. Сред произведенията ще бъдат показани съвременни решения, които са предимно абстрактни и дизайнерски.

Авторите от японска страна са кураторката Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Ацуми Мурата, Норико Амано и Кенджи Сато, а от българска страна са Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев. След Павликени изложбата ще бъде представена и в София.

За гостите на откриването на изложбата има специално подготвен уъркшоп, демонстрация на МАГИЯТА НА SUMI /японското мастило за калиграфия и традиционната техника суми-е/. Демонстратор е Кенджи Сато, който работи с тази техника съвременно изкуство в големи инсталационни произведения. Всички автори и от българска и от японска страна са известни съвременни автори с голям международен опит и това ще може да се види в прекрасната експозиция в периода 6 юли – 6 септември.

Изложбата ще бъде открита от инж. Емануил Манолов, кмет на община Павликени и Тодор Тодоров, председател на АМАТЕРАС Фондация. Домакин на събитието е Исторически музей – Павликени с директор Нели Цонева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.