Петков пита какви пари се дават за болници

Лидерът на АБВ Румен Петков уточни, че вече 10 години се говори за преустановяване изграждането на нови болници в България, а за концентрация на усилията на държавата в поддръжката и развитие на сега съществуващата болнична карта.

АБВ Иска информация за средствата от републиканския бюджет

Има липса на дофинансиране на здравеопазването

Настояваме да бъде предоставена информация какви средства от републиканския бюджет се насочват към общинските, държавните и частните болници. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков. Той уточни, че вече 10 години се говори за преустановяване изграждането на нови болници в България и за концентрация усилия­та на държавата в поддръжката и развитие на сега съществуващата болнична карта.

Д-р Николай Цоцомански, член на ръководството на и ръководител на звено в УМБАЛСМ -“Н. И. Пирогов” посочи, че трябва да има политика, в която да бъдат запазени болниците в районите на страната, защото те освен медицински, изпълняват и социални функции. Според него трябва да се помисли и за нивото на здравните осигуровки. Той запозна с позицията на АБВ по повод новия здравен модел, предлаган от министъра.

“В България 8, 5% от БВП се отделя за здравеопазване. В ЕС процентът е 9,45. Ние имаме една и съща медицина в България, и в Европа. Лекарствата са на една и съща цена, използваме една и съща техника. Същевременно при нас има една тенденция за липса на дофинансиране на здравеопазването. 50% от една здравна услуга българският гражданин я доплаща”, посочи Цоцомански.

Коментари

Задължително поле