Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем

Село Тополница – Меката на дрогата в България

Селските мафиоти пазят мълчание

Огнян Атанасов плачел в ареста и си удрял главата в стената

Повече от 20 години Огнян Атанасов от благоевградското село Тополница, известен като петричкия Пабло Ескобар е недосегаем за българското правосъдие. Делата му обикалят съдилищата из цялата страна и за последно през 2016 г. стигнаха до спецсъда, който ги спря заради тежкото му психическо състояние, предизвикано от прекомерна употреба на дрога и хапчета.

На 16 януари село Тополница осъмна блокирано от над 60 жандармеристи, униформени и цивилни полицаи. Претърсена е къщата на Огнян Атанасов и още 6 имота на негови съседи и работници в оранжериите на баща му. До момента са арестувани десет души, сред тях и самият петрички Ескобар, но дали е намерена дрога и в какви количества, на колко души ще има повдигнати обвинения и за какви деяния, до вчера не стана ясно. Местните хора обаче знаят – каквото и да стане, Огнян ще се измъкне.

След около денонощие зад решетките Ескобар изпаднал в криза, плачел и си удрял главата в стената, казаха запознати пред “Труд”. Според тях той отново ще залага на защитната си версия, че мозъкът му е силно увреден, не разбира в какво го обвиняват и не може да участва в наказателния процес.

Още в началото на 90-те години граничното село Тополница се прочува като Меката на дрогата, а Огнян като един от босовете на наркотрафика към Гърция. След няколко предателства той започва да работи само с каналджии от родното му село и от съседно село Вълково. Мафиотската структура пази такова мълчание, че и досега ченгетата нямат представа за реалните количества наркотици и пари, с които работи петричкият Ескобар.

През 2011 г. по искане на комисията “Кушлев” съдът отнема имущества за близо 170 000 лв. на Огнян Атанасов и съпругата му. Оттогава по документи той е само земеделски производител, декларира доходи по около 10 000 лв. годишно, всичко е на баща му, а колите, които кара – на приятели.

 

Из досието му

Бяга от гръцки затвор

Огнян Атанасов е съден у нас за трафик на хора през границата с Гърция в началото на 90-те години, после се захваща с дрога. Верен съдружник му става Васил Маникатов от Сандански. И двамата са хванати и съдени в Гърция и през 1998 г. заедно бягат от затвора Касандра. След арест у нас, аверите се обвиняват взаимно в предателство и скъсват завинаги. Носят се слухове, че са натрупали милиони, затова през 2008 г. Маникатов е отвлечен от “Наглите” и близките му плащат 240 000 евро откуп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право