Концесионери лъжат с чадърите на плажа

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Петричко село ще прави скулпторен пленер, за да привлича туристи и инвеститори

Според първите данни селото е съществувало още през 1280 г.

Петричкото село Коларово е решило, че за да оцелее и да стане притегателно за туристи иинвеститори, ще развива културни мероприятия. Национален пленер по монументална скулптура са започнали да подготвят като от читалището предвижда в село Коларово ежегодно да се събират български скулптори, от чиито творби постепенно да се създаде една своеобразна галерия на открито. Творческото мото на пленера ще бъде „Мраморна магия“, защото скулптурите ще бъдат изваяни от бял пирински мрамор. Крайната цел е откритата експозиция да превърне село Коларово в един от символите на българската скулптура, а в културната визитка на община Петрич да се впише и създаването на монументална пластика. Дългосрочната цел е коларовският пленер да привлече интереса на потенциалните туристи и инвеститори.

„Първият пленер се подготвя за тази есен и затова вече имах предварителни срещи с колеги в София и Пловдив, предстои ми пътуване до Русе, Варна и Стара Загора, както и срещи със спонсори“, разкри творческия си замисъл Евгени Гоцков. Той е единственият в община Петрич дипломиран скулптор от университета „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Велико Търново и има успешна практика. Сред най-известните му творби са паметника на Апостола в двора на СОУ „Васил Левски“ в с. Коларово и паметника на „Освободителя на град Петрич“ капитан Никола Парапанов на площада в общинския център.

Според експерти по културна инфраструктура пленерът може да превърне село Коларово във втория район на скулптурата в Югозапада след село Илинденци, където инициираният от скулптора Иван Русев пленер създаде Арт-център „Илинденци“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.