Петролната компания на Венецуела превеждала огромни суми по сметка в българска банка

Искаме да гарантираме, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато, каза посланикът на САЩ

Венецуелската петролна компания е превела огромни парични суми по сметка на български гражданин в българска банка. Това стана ясно на пресконференция на американския посланик Ерик Рубин след среща при премиера Бойко Борисов, на която са присъствали също главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

"Обсъдихме необходимостта да спрем нелегалния транспорт на парични средства от Венецуела. Нашето правителство и страните от ЕС работят в тясно сътрудничество, за да гарантират, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато", коментира Рубин. Дипломатът отбеляза отличното сътрудничество между службите на България и САЩ по темата.

Подробности за казуса даде главният прокурор Цацаров. "От САЩ е получена информация за значителни парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела, за които е използвана българска банка. Установена е банката и лицето титуляр по сметката. В последствие част от средствата са били трансферирани в банки в други държави", каза Цацаров.

По думите му, парите са превеждани с различни мотиви, включително закупуване на храни, които обаче нямат връзка с действителността.

Главният прокурор поясни, че подозрения спрямо самата банка няма, тъй като сметката там е открита по редовен път. "Когато стане ясна пълната картина на преводите, всички сметки от които са извършвани и основанията, прокуратурата ще прецени дали да започне наказателно производство за пране на пари. Остатъчните средства, които са значителни, са поставени под контрол, за да не се допусне изтичането им", каза още Сотир Цацаров.

По думите му, лицето, открило сметката, е адвокат. "Това е доверителна сметка, каквито адвокатите откриват за да обслужват свои клиенти. В конкретния случай, след постъпване на парите, те са използвани за трансфериране под различни основания в други държави", каза главният прокурор.

Информацията, която сме получили от САЩ, е за една банка. Проверяваме и всички останали банки за преводи от Венецуела и съответно след това за преводи навън, съобщи Цацаров.

По думите му, най-вероятно става въпрос за класически трансфер за държави пари зад граница, с оглед на политическата обстановка във Венецуела.

Проверката, която се извършва от ДАНС, продължава и към момента.

"Изключително съдействие получихме от БНБ, така че ще извършим нашата работа в кратки срокове. Все още сме в началото", коментира на свой ред шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Той обясни, че става въпрос за една сметка и още много, които са свързани с нея.

Коментари

Задължително поле