Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Елизабет Хърли: Страстта е полезна за здравето

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Мъж уби три от децата си и съпругата си в Сан Диего, след което се самоуби

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Петролният бранш представи визия 2050 за развитие на сектора

На 18 и 19 април в София се проведе конференцията „Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течните горива и възможности пред сектора”, част от официалния календар на българското председателство. Събитието бе домакинствано от Европейската петролна асоциация (FuelsEurope)  и Българската петролна и газова асоциация.

Форумът беше открит от министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова и г-н Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Сред панелистите в дискусията бяха и г-н Тудор Константинеску, Главен съветник, Главна дирекция „Енергетика“, Европейска комисия, както и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Пред 100 делегати – представители на европейските и българските институции, депутати, експерти и представители на нефтената индустрия, Бела Келемен – президент, и Джон Купър – генерален директор на Европейската петролна асоциация, представиха Визия 2050 за развитието на европейската петролна индустрия.

В работата по разработването на визията участваха и компании, членове на FuelsEurope, които са част и от БПГА чрез своите поделения в България.

Целите от визията са отправна точка и за разработването и внедряването на добри практики за повишаване на качеството на продуктите и за българските потребители.

Водещи европейски експерти дискутираха бъдещето на течните горива, както и внедряването на нови технологии за производството на биогорива и използването на алтернативни източници на енергия.

„Ние вярваме, че търсенето на течни горива няма да секне в дългосрочен план и има бъдеще за тях. Съвременните предизвикателства пред околната среда обаче повдигат множество въпроси, които трябва да бъдат адресирани своевременно от нефтената индустрия, правителствата и европейските институции. Декарбонизацията на транспортния сектор е например голямо предизвикателство и липсата на технологични алтернативи в авиацията, водния и тежкотоварния транспорт отново откроява съществената роля на течните горива в съвременния свят.”, подчерта Валентин Златев.

Членовете на FuelsEurope и БПГА – Шел и Лукойл, представиха добри практики в развитието на нисковъглеродни технологии за течни горива и други петролни продукти – внедряването на най-големия в света завод да водородна електролиза в рафинерията на Шел в Райнланд, Германия, както и технологиите за нисковъглеродни горива и намаляване на емисиите в Лукойл Нефтохим Бургас.

Програмата на събитието продължи с официална вечеря за постоянните представители по енергетика на страните-членки на ЕС.

 

Европейската петролна асоциация обединява 41 нефтени компании – на практика 100% от рафинериите в Европа и 75% от търговците на горива на континента.

Членове на FuelsEurope членуват и в БПГА чрез своите поделения в България. Българската организация е единствената представителна за българския пазар като 16 членове имат общ пазарен дял около 75%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.