Петролният танкер, нападнат от хусите в Червено море, продължава да гори

Sounion превозва 150 000 тона суров петрол

Танкерът за суров петрол Sounion под гръцки флаг, който беше нападнат от йеменските хуси миналата седмица, все още гори в Червено море и от него може да изтича петрол, съобщава Пентагонът, цитиран от The Guardian.

Sounion превозва 150 000 тона суров петрол и ако възникне разлив, има потенциал да бъде сред най-големите от кораб в историята.

Говорителят на Пентагона, генерал-майор от военновъздушните сили Патрик Райдър каза, че трета страна се е опитала да изпрати два влекача, за да помогне за спасяването на Sounion, но хусите са заплашили да ги нападнат.

„Това са просто безразсъдни терористични актове, които продължават да дестабилизират глобалната и регионална търговия, излагат на риск живота на невинни цивилни моряци и застрашават жизнената морска екосистема в Червено море и Аденския залив, собствения заден двор на хусите“,  добави още Райдър.

Sounion е третият кораб, управляван от базираната в Атина Delta Tankers, който е атакуван в Червено море този месец.

Групировката, свързана с Иран, се прицелва в кораби в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и Хамас в Газа.

Най-големият регистриран разлив от кораб е през 1979 г., когато около 287 000 метрични тона петрол изтичат от Atlantic Empress след сблъсък с друг превозвач на суров петрол в Карибско море край бреговете на Тобаго по време на буря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят