Петър Ганев, старши икономист в ИПИ: По-висок акциз върху бездимните цигари е прецедент в Европа

ГЕРБ няма да оттеглят промените, както поиска премиерът Бойко Борисов

Япония е първата държава, където се налагат тези изделия

Вдигането на акциза върху бездимните цигари и изравняването му с този върху нормалните е прецедент в Европа. Това коментира пред “Труд” Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика по повод готвената промяна в закона за акцизите. На среща в парламента ГЕРБ и Обединените патриоти се разбраха да не оттеглят предложените промени за увеличаване на налога върху бездимните продукти, както поиска преди ден премиерът Бойко Борисов.

Първоначалното предложение предвиждаше акцизът върху тези изделия да се изравни с този върху нормалните цигари. Новата идея е той да нараства поетапно, като се започне с 50 на сто от налога върху цигарите. В цяла Европа е нормално разликата между акцизната тежест върху цигара и бездимно изделие да е 3-4 пъти, категоричен е Ганев.

И дава за пример Румъния, където акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми изделия (хийтс) е 3,8 към 1. В Гърция тя е 2,9 към едно, в Сърбия - 8,2 към 1, а в Полша е 5 към едно. В България сега е 3,8 към 1.

“Текущата акцизна рамка е добра и отговаря на практиките в Европа”, категоричен е икономистът. “ИПИ участваше в нейното приемане точно преди една година. Тогава представихме детайлно становище пред бюджетната комисия в парламента, което в огромната си част беше прието от депутатите. Днес предложението, без аргументи, е акцизната рамка да се обърне надолу с главата”, твърди Петър Ганев.

Според него е много важно и дали ще се промени данъчната основа за бездимните продукти, защото тогава ще има проблем. Данъчната основа трябва да е върху количество тютюн, тъй като бездимните изделия са много различни по своя характер (някои са на късове, други са на капсули/тубички), поясни икономистът.

Той разкритикува и тезата, че експанзията на бездимните цигари тръгва от Източна Европа, защото ние сме “полигон за експерименти”. “Това не е вярно, защото първата държава, където навлязоха този тип продукти, е Япония и вече делът им на пазара там и то именно на тази марка надхвърля 10%. Едва ли Япония, в която стандартът на живот е много висок, е точно мястото за тестване на продукти”, категоричен беше Петър Ганев.

Според него акцизната ставка върху тях трябва да бъде чувствително по-ниска спрямо цигарите, защото бездимните изделия съдържат тютюн, но липсата на горене обуславя по-ниския здравен риск и съответно по-ниската акцизна ставка. Икономистът е на мнение, че новото предложение на практика цели пълно ограничаване на навлизането на новите изделия на българския пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес