Петър Горновски, ДАМТН: Снощи имаше 55 преливащи язовира в цялата страна

Цялата страна е много сериозно наводнена, снощи имаше 55 преливащи язовира в цялата страна и контролирано изпускане на много язовири. Това каза Петър Горновски, председател на ДАМТН по БНТ.

„6844 водоема са регистрирани при нас, от които 82% са собственост на общините, а около 788 са държавна собственост и малък процент са частни. От тях 386 са собственост на държавното предприятие за управление и стопанисване на водоемите в страната. Правим надзор на всички язовири и водоеми. Обхващаме всички на територията на страната. Вече 4 години сме надзорници на язовирите. Собствениците са тези, които трябва да полагат грижи за язовирите. Над 1300 акта и над 1200 наказателни постановления сме издали за тези 4 години. Дисциплинирахме собствениците и операторите там, където има“, посочи той.

„За тези 5 дни със сериозна валежна обстановка надхвърлихме двумесечни и тримесечни средни валежни норми в страната. Работим усилено в този кризисен щаб от петък. В Земен стана свлачище на стената на язовира, което не може да бъде прогнозирано. Всички други язовири, за които отговаряме, ситуацията се следи. Има 3 язовира над Костинброд, където ако не бяха тези съоръжения, щетите щяха да са по-големи. Язовирите помагат да се предотвратят сериозни бедствия“, каза още Горновски. 

„Имаме в община Созопол 2 преливащи язовира. Снощи имаше 55 преливащи язовира в цялата страна и контролирано изпускане на много язовири. Цялата страна е много сериозно наводнена. Съоръженията поемат количествата. Контролно изпускане има в „Цанков Камък“, „Дяково“, в голямата каскада „Арда“, язовирите „Кърджали,“, „Ивайловград“, „Студен кладенец“. Изпускат се такива количества, които да не позволят приливна вълна от реките. Всички язовири, които са за напояване, имат воден обем около 37%.

Никой не може да даде точна прогноза за количествата валежи в конкретен регион“, посочи той.

„Вчера имахме притеснения с язовир „Зорница 2" в община Средец. Имахме проблеми и при язовир „Амбарица" в Кърджали. Там се работи по изпускателя. Координирана е цялата дейност на органите. Предишни години при такава ситуация биха се случили много по-тежки неща. В момента се изпускат контролирано язовири. То ще продължи докато се нормализират водните обеми", допълни той. ПО думите му малките язовири създават проблеми и трябва да се поддържат от собствениците. Той уточни, че за първи път от 30 години се работи за ремонт на язовирните съоръжения. По думите му около 42 язовира са ремонтирани, а 87 са в проектна готовност или се ремонтират. 

Коментари

Задължително поле