Петър Курумбашев: България и Румъния трябва да работят за още 4-5 моста на Дунав

Инвестицията по изграждането на втория мост на река Дунав ще се възвърне за 12-14 години. Това заяви във Видин евродепутатът Петър Курумбашев. В средата на юни се навършват пет години, откакто съоръжението е в експлоатация. Само през изминалата седмица по него са преминали 21 хиляди превозни средства в двете посоки.

Според Петър Курумбашев от групата на прогресивния алианс, който е и заместник-член на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, трафикът по граничното съоръжение е три пъти над очаквания, съобщи БНР. Така и България ще си върне инвестицията от строежа на моста между Видин и румънския град Калафат за значително по-кратък срок.

"Ние сме инвестирали в изграждането на самия мост. Сега уговорката е, че взимаме 75% от парите срещу 25% от румънците. Чрез събираните тол такси парите за този мост ще се върнат за 12-14 години", каза Курумбашев.

България и Румъния трябва да работят за още 4-5 моста по река Дунав, смята евродепутатът. Според него е недопустимо по общата им граница от близо 500 километра да има само два моста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика