Петър Попангелов: Курортите имат нужда от развитие

Нито планините са ниски, нито сезонът е къс, смята скиор №1 за всички времена у нас

Не е нормално с протести в София да се решава съдбата на Банско и Боровец

Явно има интереси, които пречат

Решението на ВАС да отмени планираните от правителството промени в плана за управление на Национален парк “Пирин” нанесе тежък удар по проекта за модернизиране на ски зоната в Банско. “Труд” потърси някои от водещите български състезатели в зимните спортове за коментар по случая.

“Естествено, че българските курорти имат нужда от развитие. Че кой се сърди от това?

Курортът се прави не за спортисти, а за туристи. Питайте тези, които чакат два часа. Няма да ви кажат, че еколозите са прави. Те настояват, че няма нужда от втора кабинка, а трябва да се смени сегашната. Но тя не се сменя на 5 години. Една кабинка струва 18-20 милиона евро за 5 километра. Трябва да смениш стълбове, въжета. В Банско кабинката е сложена през 2002-а. На Запад има седалкови лифтове на повече от 30 години.

Няма как в България всички отрасли да вървят. Идват чужди фирми, правят завод и не могат да намерят 500 човека работници. За туризма са се намерили инвеститори, нека да правим това, което можем. Рила и Пирин са си хубави планини, имат си дадености за писти, удобни са. Явно има интереси, които пречат, знае се кои са. Даже мен ме сложиха в този “черен” списък на хората, които подкрепят зимния туризъм. Но правят протести в София и се налагат. Ако се направи закон за туризма, това няма да е проблем, защото керванът ще си върви. Но тази ситуация се задържа вече много години. Не е нормално с протести в София да се решава съдбата на региони като Банско, Боровец или Стара планина.

Това че планините ни били ниски, са глупости. Такива ги е създала природата. Не са виновни банскалии. Не означава, че не трябва да има писти, лифтове. В България всеки мисли, че е прав и никой не е виновен. Това рефлектира и върху туризма, пък и има много интереси.

Зимата ни също не е къса, сезонът не е два месеца. Миналата година на 23 април, точно преди Великден, карах ски. Наистина тогава хората намаляват, вече мислят за агнета. Но сезонът си е четири месеца, не по-малко. През март карат много хора, миналата година тук в Боровец пистите бяха пълни. Не е и много студено. А сега през януари идват тук да карат ски и се оплакват, че било студено. В България много се оплакваме.

На запад имат Кицбюел, Санкт Антон, ние имаме това, което имаме. За всеки има място под слънцето. Ако приемем младежка зимна олимпиада, малко или много също ще помогне за развитието на ски туризма. Също и Световните купи в Банско, ето сега се подготвят за следващата. Но има много хора, които не се интересуват от състезанията, а просто идват да карат ски.

 

Мария Киркова, дългогодишна ски национал и сега треньор: Навсякъде по света правят лифтове и писти

В чужбина на всяко хълмче има лифт и природата е окей

06-3“Навсякъде в чужбина, където съм била, има много лифтове, кабинки и условия за каране на ски – коментира Мария Киркова, дългогодишен ски национал и сега треньор. - А също и прекрасна природа. Така че за мен е хубаво зимният туризъм да се развива. Не само за нас като спортисти, но и за държавата. Важно е да има повече места, където да се кара и да се тренира. Най-нормалното развитие не само за Банско, но и за цяла България, е да има повече лифтове, писти, кабинки. За мен това е нормално развитие на всеки един курорт.

Туризмът е много тясно свързан със спорта. Когато има повече лифтове, кабинки и писти, ние имаме по-голяма възможност да тренираме нашите състезатели. Така една от пистите ще може да се затвори, за да се осигурят по-добри условия за развитието на младите таланти. Колкото повече се развива туризмът и курортите, толкова по-добре и за нас.

Била съм в много страни. Накъдето погледнеш, на всяко хълмче има лифт и природата си е окей. Не мога да взема отношение по спора в България, но където и да съм била за тренировки и състезания, е имало голямо разнообразие от лифтове, кабинки и километри писти, на които можеш да караш с различен наклон и да тренираш пълноценно.”

 

Радо Янков: Втори лифт ще допринесе за туризма

Няма как да има затворена писта само за нас, спортистите

И в България трябва да има места, на които да тренираме

06-2“Трябва да има втори лифт - отсече сноубордистът Радослав Янков, бивш носител на Големия кристален глобус в паралелните дисциплини. - Смятам, че в България трябва да се развива туризъм - летен, зимен, всякакъв. Затова подкрепям втория лифт в Банско. Така няма да има опашки, хората ще се качват бързо нагоре и ще са доволни.

Виждал съм развитието на инфраструктурата в много курорти по света. От моята гледна точка на спортист ние не винаги имаме възможност да тренираме както трябва в българските курорти. Особено по празниците, тъй като няма достатъчно писти или няма как една писта да бъде затворена само за нас. Въпреки че по принцип е най-добре да тренираш в собствената си страна, тъй като най-добре се отнасят към теб.

Иначе и условията за тренировки в Банско са добри, на Пампорово също. Именно затова съм за развитието на туризма и изграждането на нови лифтове. В момента съм в Рогла, тук преди няколко години направиха нова писта, съседна до тази, на която се провежда състезанието. Това автоматично ни дава възможност да караме на писта със същия релеф, абсолютно успоредна на състезателната. Явно не е толкова трудно да се направи и в другите страни никой не спира хората, които искат да развиват спорта и туризма.

Между двете има много голяма връзка. В алпийските страни - Австрия, Италия, Швейцария, Словения, навсякъде - курортите на пръв поглед са малки, но всъщност са с много лифтове и писти. Навсякъде има отбори, които тренират, национални, “А” отбори, “Б” отбори... Много би ме радвало, ако това се случи и тук - всеки курорт да може да инвестира и в клубовете по зимни спортове - ски, сноуборд, биатлон. Все пак има състезатели, които не са на най-високо световно ниво и те тренират в България, но също имат нужда от условия за подготовка.”

Коментари

Задължително поле