Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Петър Славов: С машинното гласуване отпада възможността за невалидни бюлетини

Петър Славов. Снимка: Труд

Решението на ЦИК от 27 януари, в което се казва, че при произвеждането на изборите на 26 март тази година машинно гласуване ще се произведе в 500 избирателни секции в 31 изборни райони в страната, е незаконосъобразно. Това обясни в предаването „Преди всички“ Петър Славов от новия политически проект „Нова Република“. Той е един от вносителите на жалбата до Върховния административен съд срещу постановлението. Според жалбата то противоречи на Изборния кодекс, тъй като законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка изборна секция:

При машините в рамките на секунди се отчита изборният резултат. Гласувайки с машината, която представлява нещо като един голям таблет, на който се вижда бюлетината и се отбелязва много лесно по същия начин, по който се отбелязва с химикалка, човек не може да сбърка, защото тогава въпросният терминал ще му каже, че е допусната грешка и следва да се поправи. Тоест отпада възможността за невалидни бюлетини.

В Изборния кодекс ясно е посочено, че машинно гласуване трябва да може да се проведе, паралелно с традиционното, във всяка избирателна секция, коментира Славов. Според него аргументите, че срокът за въвеждане е недостатъчен, не е причина законът да не бъде спазен. Подобен аргумент може да се използва и за отмяна на преференциалния вот, тъй като се брои по-трудно, коментира той.

Този подход, за мен, е абсолютно недопустим. Считаме го за незаконосъобразен и затова сме поискали от съда да бъде отменено това решение на ЦИК като незаконно.

Никъде в Закона не се определя, че във всяка една избирателна секция следва да има машинно гласуване, посочи на свой ред пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев:
Не би могло да се говори за подмяна на текстовете на Закона, тъй като в самия Изборен кодекс, при отпадането на параграф 10 и 11, Централната избирателна комисия определя условията и реда, като общ текст за машинното гласуване.

Ако следва да бъдат навсякъде, това означава, че те трябва да бъдат поставени в секции, в които е невъзможно да бъдат поставени. Например в местата за задържане, подвижните избирателни урни, в лечебните заведения и в чужбина.

Това би поставило под риск и самият процес на гласуване, обясни Андреев но заяви, че ЦИК ще се съобрази с решението на Върховния съд, каквото и да е то.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.