Почти без валежи днес

Овца или овчар сте според зодията?

Днес е Благовещение

На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Петър Славов: С машинното гласуване отпада възможността за невалидни бюлетини

Петър Славов. Снимка: Труд

Решението на ЦИК от 27 януари, в което се казва, че при произвеждането на изборите на 26 март тази година машинно гласуване ще се произведе в 500 избирателни секции в 31 изборни райони в страната, е незаконосъобразно. Това обясни в предаването “Преди всички” Петър Славов от новия политически проект “Нова Република”. Той е един от вносителите на жалбата до Върховния административен съд срещу постановлението. Според жалбата то противоречи на Изборния кодекс, тъй като законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка изборна секция:

При машините в рамките на секунди се отчита изборният резултат. Гласувайки с машината, която представлява нещо като един голям таблет, на който се вижда бюлетината и се отбелязва много лесно по същия начин, по който се отбелязва с химикалка, човек не може да сбърка, защото тогава въпросният терминал ще му каже, че е допусната грешка и следва да се поправи. Тоест отпада възможността за невалидни бюлетини.

В Изборния кодекс ясно е посочено, че машинно гласуване трябва да може да се проведе, паралелно с традиционното, във всяка избирателна секция, коментира Славов. Според него аргументите, че срокът за въвеждане е недостатъчен, не е причина законът да не бъде спазен. Подобен аргумент може да се използва и за отмяна на преференциалния вот, тъй като се брои по-трудно, коментира той.

Този подход, за мен, е абсолютно недопустим. Считаме го за незаконосъобразен и затова сме поискали от съда да бъде отменено това решение на ЦИК като незаконно.

Никъде в Закона не се определя, че във всяка една избирателна секция следва да има машинно гласуване, посочи на свой ред пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев:
Не би могло да се говори за подмяна на текстовете на Закона, тъй като в самия Изборен кодекс, при отпадането на параграф 10 и 11, Централната избирателна комисия определя условията и реда, като общ текст за машинното гласуване.

Ако следва да бъдат навсякъде, това означава, че те трябва да бъдат поставени в секции, в които е невъзможно да бъдат поставени. Например в местата за задържане, подвижните избирателни урни, в лечебните заведения и в чужбина.

Това би поставило под риск и самият процес на гласуване, обясни Андреев но заяви, че ЦИК ще се съобрази с решението на Върховния съд, каквото и да е то.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.