На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Петър Славов: С машинното гласуване отпада възможността за невалидни бюлетини

Решението на ЦИК от 27 януари, в което се казва, че при произвеждането на изборите на 26 март тази година машинно гласуване ще се произведе в 500 избирателни секции в 31 изборни райони в страната, е незаконосъобразно. Това обясни в предаването „Преди всички“ Петър Славов от новия политически проект „Нова Република“. Той е един от вносителите на жалбата до Върховния административен съд срещу постановлението. Според жалбата то противоречи на Изборния кодекс, тъй като законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка изборна секция:

При машините в рамките на секунди се отчита изборният резултат. Гласувайки с машината, която представлява нещо като един голям таблет, на който се вижда бюлетината и се отбелязва много лесно по същия начин, по който се отбелязва с химикалка, човек не може да сбърка, защото тогава въпросният терминал ще му каже, че е допусната грешка и следва да се поправи. Тоест отпада възможността за невалидни бюлетини.

В Изборния кодекс ясно е посочено, че машинно гласуване трябва да може да се проведе, паралелно с традиционното, във всяка избирателна секция, коментира Славов. Според него аргументите, че срокът за въвеждане е недостатъчен, не е причина законът да не бъде спазен. Подобен аргумент може да се използва и за отмяна на преференциалния вот, тъй като се брои по-трудно, коментира той.

Този подход, за мен, е абсолютно недопустим. Считаме го за незаконосъобразен и затова сме поискали от съда да бъде отменено това решение на ЦИК като незаконно.

Никъде в Закона не се определя, че във всяка една избирателна секция следва да има машинно гласуване, посочи на свой ред пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев:
Не би могло да се говори за подмяна на текстовете на Закона, тъй като в самия Изборен кодекс, при отпадането на параграф 10 и 11, Централната избирателна комисия определя условията и реда, като общ текст за машинното гласуване.

Ако следва да бъдат навсякъде, това означава, че те трябва да бъдат поставени в секции, в които е невъзможно да бъдат поставени. Например в местата за задържане, подвижните избирателни урни, в лечебните заведения и в чужбина.

Това би поставило под риск и самият процес на гласуване, обясни Андреев но заяви, че ЦИК ще се съобрази с решението на Върховния съд, каквото и да е то.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.