Петър Стойчев: Българите сме достатъчно силни, за да преодоляваме всякакви трудности

Дни след като спечели втора поредна световна титла и постави рекорд в плуването в ледени води, 40-годишният Петър Стойчев заяви пред БТВ, че е изключително доволен, че е постигнал нов световен рекорд именно в Германия.

"Преди коледните празници се говореше негативно за нас българите в Германия. Страната е родина на много силни плувци в зимното плуване. И защото съм убеден, че именно ние българите сме достатъчно силни физически и психически, за да успеем да преодоляваме всякакви трудности. И спортистите трябва да повдигаме духа на нацията", заяви той.

Той постави нов световен рекорд в дисциплината, финиширайки за 12 мин и 15 сек.

"Леденото плуване е при температура на водата под 5 градуса, при зимни условия. Може да е 4, може да е 1 - разликата обаче е голяма. Температурата на въздуха пък е в зависимост от късмета, който имаме. На 6 януари температурата в Германия беше -12 градуса, а температурата на водата е 2 градуса. Застанахме на стартова позиция, съдията каза "Свалете дрехите", след това "Влезте във водата". Ние заехме стартова позиция, той даде старта. Стартирането става от водата, скокът не е разрешен. Обръщанията на стените стават чрез пипане с ръка и завъртане, защото салтото, което правим в състезателното плуване не е разрешено, защото главата не трябва да се потапя под водата заради студа", разясни носителя на 11 световни купи в плувния маратон.

"Първоначално в студената вода усещането е болезнено за около минута - минута и половина. След като то отмине остава едно усещане за горещина, кожата те пари, а след това започва студа, който продължава до края на самото плуване и никога повече не отминава", разказа Стойчев.

Бившият служебен министър на спорта заяви, че се е подготвял извън България, тъй като у нас няма условия не за зимно плуване, а за възстановяване след състезанието.

"Първо се поставят краката и ръцете в студена вода, за да може по най-бързия начин да се върне чувствителността в тях. Трябва да се освободиш от мокрите дрехи, да облечеш топли и сухи. Възстановяването е постепенно и настъпва в следващите 15-20 минути", разказва Стойлев, чиято следваща цел е да плува в ледените води на Антарктида.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица