Петър Стойчев направи първа тренировка на Антарктида (СНИМКИ)

След проблемите с влизането във водата преди един ден, рано тази сутрин българско време Петър Стойчев направи първата си тренировка в ледените води на Антарктида. Събитието се случи в залива на остров Къвървил. Още със стъпването си на земята, а после и във водата, Стойчев развя българското знаме, съобщиха от екипа на българина.

Стойчев заедно с още 15 състезатели от 9 държави, от близо седмица са на Седмия континент в очакване на плувния маратон с дължина 1000 метра. Първото по рода си организирано състезание по плуване във водите на Антарктида беше отложено с няколко дни заради разпаднал се ледник и появилите се огромни парчета ледени късове на мястото на старта.

„Щастлив съм, че най-после слязохме на твърда земя и после направихме тренировка във водата. Чувството е уникално. Първо бяхме посрещнати от стотици пингвини, които за моя изненада изобщо не се уплашиха, а напротив, бяха много близо до нас, а след това екипа по организацията на състезанието постави временен понтон от който влизахме в ледената вода", сподели по сателитната връзка Петър Стойчев.

Температурата беше минус 0.7 градуса, а на въздуха минус 2.4. Аз лично плувах около 6-7 минути. Само с бански, очила, силиконова шапка и тапи в ушите, за да не влезе вода в главата. Никой не използва мазила против студа, защото е забранено и бяхме проверени от шефа на Международната федерация по ледено плуване, разказа българинът.

Помолих капитана на кораба да изчислим точното разстояние до България, като му зададох опорна точка НДК в София. Сателитната навигация показа 14 034 километра от мястото на плуване до столицата ни.

По всяка вероятност отново тук ще направим състезанието от 1000 метра, като след жребия се паднах в 4-та серия, заедно с колегите от Русия, ЮАР и Бразилия. Живи и здрави в рамките на следващото денонощие ще стартираме, обясни най-успелият български плувец.

"Времето засега е нормално, силния вятър и снеговалежа намаляха, а като бонус днес по обяд имаше и слънце. Когато взех знамето и влязох във водата се сетих за онези велики българи, които през годините са съхранили традицията на Йордановден и влизат в ледените води на нашите реки, езера и морето. Направих го и аз, макар и на далечна Антарктида, като си пожелах здраве за мен и семейството, както и всичко най-добро за България”, разказа Стойчев.

Коментари

Задължително поле