Петър Стоянович: Предложиха ми 100 000 лева, за да разреша събарянето на “Двойната къща”

Представител на инвеститор се е срещнал с Петър Стоянович по времето, когато той бе министър на културата в кабинета “Орешарски” и му е предложил 100 хил. лева, за да бъде съборена “Двойна къща” на бул. “Васил Левски”, която беше разрушена през уикенда. Това разкри Стоянович пред Bulgaria ON AIR.

“При мен в министерството, докато бях за кратко време министър, е идвал изключително добре облечен и сресан човек, който ми предложи 100 000 лева, за да му разреша тази къща да се бутне. Той не беше инвеститор, а негов представител. Човекът поговори за времето, за климата, за хубостите и каза, че всяка добра инициатива от страна на министерството във всички случаи няма да остане неотблагодарена. Човекът беше наистина добре облечен и по много елегантен начин си направи среща”, разказа Петър Стоянович.

Бившият министър на културата смята, че има големи пропуски в действащия Закон за опазване и закрила на културното наследство и по думите му той е направен така, че може да удовлетвори всякакви бизнес интереси.

Зам.-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов обясни, че в случая има подмяна на обществения дневен ред.

“През 2014 г. собственикът е изпълнил предписанията и е изготвил проект за съхраняване на културната ценност. Внезапно миналия ноември внася предложение с искане да се отнеме статутът на обекта, което му развързва ръцете. Ще направим всичко възможно този случай да не се повтаря”, обясни Чобанов и подчерта, че институциите са помогнали за лошите намерения на собственика.

Той е категоричен, че експертите, които са “работили за ликвидирането” на “Двойната къща”, трябва да бъдат освободени. “Изпратихме сигнали до прокуратурата за други случаи, готвим и още сигнали”, отбеляза Тодор Чобанов.

Петър Стоянович не каза дали е подал сигнал за предложения подкуп.

Чл. 288 от Наказателния кодекс гласи следното:
Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Какво наказателно преследване,да не са хората доносници?Предвидено е само за недоносителство за фалшиви кинти.

  2. Пешка,ха сега кажи как се казваше този човек,иначе излиза ,че нещо ни плакнеш с тези приказки !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.