Десислава Николова, ИПИ: Мит е, че след приемането на еврото, инфлацията ще е голяма

Рапърът Кание Уест за Тръмп: Той е мой брат!

Българка убита с 16 удара с нож в Полша

ВМРО: Промените в Закона за енергетиката връщат контрола на държавата в енергийния сектор

Мишел Барние: В софийското метро са вложени 1 млрд. европейски средства

Над 400 000 руснаци вече имат “втори дом” в България 557 915 туристи от Руската федерация са били у нас през 2017 г.

Клиенти изпочупиха таксиметров автомобил

63-годишен шофьор пострада при обратен завой, отнел предимство и ударил кола

Мъж от Бяла укривал смъртта на майка си в продължение на три години и прибирал пенсията й

Над 4000 гости посреща Павликени на Празника на яйцето За забавните игри и кулинарни изкушения са осигурени 4000 яйца

Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната

7,3 млн. лева от Европа влизат в Лом

Борисов: До една година влизаме в чакалнята на еврозоната

Сергей Станишев: Чрез влизане в Еврозоната трябва да се стремим влезем в „А“ отбора на ЕС

Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

Петър Стоянов: Президентът се превръща в много важна фигура във времена на национални сътресения

“Президентът се превръща в много важна фигура във времена на национални сътресения.” Това каза пред БТВ, президентът от 1997 г. до 2002 г. Петър Стоянов.

“Когато аз стъпих и се заклех като президент нямах три дни, за да обиколя да видя къде се намират офисите на Дондуков 2, хората протестираха, нямаше парламент правителство, правителството на Жан Виденов беше подало оставка, президентът беше единствената институция в държавата и аз бях президент с три дни стаж. Представете си президент без никакъв опит, беше ясно, че трябва да се свършат две-три неща  и най-важното да се предотврати кръвопролитие при протестиращите”.

Президентът не е маргинална фигура, която се избира просто така, защото Конституцията го е казала. Може да се случи два пъти в мандата, но президентът може да изиграе решаваща роля, каза още Петър Стоянов.

В България трябва да се сменя манталитет, правосъдна система сравнително лесно се оправя. Това вече иска години, иска усърдието не само на политици, или на съдии и прокурори, иска усърдието на цялата българска интелигенция, иска усърдието на българските семейства.

„Нашите деца трябва да бъдат възпитавани от малки, нашите църковни архиереи трябва да ни възпитават в църквата, да ни говорят на вменяем, на нормален език какво точно се иска от нашето общество. Това е големият проблем на България”.

Проблемът, който тревожи днес българите, е чувството на несправедливост, допълни Стоянов.

По думите му – всички политици започват с една и съща клетва – „Ние не поставяме под съмнение  нашите приоритети в НАТО и ЕС, но, оттук нататък започва „но-то”. А то започва заради грешно разбраните принципи на демокрацията.

„Демокрацията не е просто закони, не просто правила, не просто човешки права и свободи. Демокрацията трябва да има един неизбежен фундамент и този фундамент се казва традиция. Историята отреди малко време на българското демократично развитие след Освобождението от турско робство”.

Тази традиция ни липсва, поради което ние продължаваме да се лутаме, добави Петър Стоянов.

Той обясни, че никъде по света демокрацията не дава, не те прави по-богат, по-щастлив.

„Тя е рамка и в нея, съобразно твоите способности, твоята интелигентност, националните традици и манталитет, можеш или да просперираш, или да срещаш непрекъснато трудности.

Защо на нас ни пречи демокрацията – защото 45 години бяхме свидетели на деморализация на цяла една нация. Нацията се обезвери особено в първите години на прехода, когато видя как тези, които до преди една година се кълняха в Маркс, в Енгелс, Ленин, които се кълняха, че ще громят капитализма и империализма, станаха за секунди първите капиталисти и то от най-лоша проба. Тогава гражданите си казаха – щом това е възможно, значи вече всичко е възможно. Ние трябва да се замислим много сериозно”.

Относно правомощията на президента, Петър Стоянов каза, че държавният глава може да направи много неща и ролята на президента не е на всекидневен политик. Всекидневната политика се прави от правителството. В този смисъл то е по-важно от президента, защото то отговаря за живота на българските граждани, обясни Стоянов.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Та Пешком да обясни накратко каква е ползата за Българския Народ от президант? И каква беше ползата от самия него? Как се повиши благосъстоянието, стандарта, имиджа на България и защо под мъдрото ”ръководство;”на президант България се превърна от страна със стабилна икономика и нормален стандарт на живот в най-бедната страна в европа и огромна емиграция – икономическа. Голи дрънканици не се приемат..

  2. Ха!!!! Петьо “коня”!!!! Откъде го изкопахте този бронтозавър????

  3. Измамник , измамник , и теб те видяхми каква пут.а си … продажници мръсни .. престъпниците на България са …. Всички които са били във власта от …. 1989 …. до …. 2016 …. От президенти те , до наи ниските етажи във власта …. Това са престъпниците на България … Това са виновниците за тежката национална катастрофа …. престъпник нагъл … стоянов …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.