Търсят предшественика на Троянския манастир Свлачище разкри пръстени, апликации, фибули и оръжия

Силните ветрове доведоха до 9 жертви в Европа (ВИДЕО)

Вятърът утихва днес, ще е слънчево

Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Петър Стоянов: Президентът се превръща в много важна фигура във времена на национални сътресения

„Президентът се превръща в много важна фигура във времена на национални сътресения.“ Това каза пред БТВ, президентът от 1997 г. до 2002 г. Петър Стоянов.

„Когато аз стъпих и се заклех като президент нямах три дни, за да обиколя да видя къде се намират офисите на Дондуков 2, хората протестираха, нямаше парламент правителство, правителството на Жан Виденов беше подало оставка, президентът беше единствената институция в държавата и аз бях президент с три дни стаж. Представете си президент без никакъв опит, беше ясно, че трябва да се свършат две-три неща  и най-важното да се предотврати кръвопролитие при протестиращите“.

Президентът не е маргинална фигура, която се избира просто така, защото Конституцията го е казала. Може да се случи два пъти в мандата, но президентът може да изиграе решаваща роля, каза още Петър Стоянов.

В България трябва да се сменя манталитет, правосъдна система сравнително лесно се оправя. Това вече иска години, иска усърдието не само на политици, или на съдии и прокурори, иска усърдието на цялата българска интелигенция, иска усърдието на българските семейства.

„Нашите деца трябва да бъдат възпитавани от малки, нашите църковни архиереи трябва да ни възпитават в църквата, да ни говорят на вменяем, на нормален език какво точно се иска от нашето общество. Това е големият проблем на България”.

Проблемът, който тревожи днес българите, е чувството на несправедливост, допълни Стоянов.

По думите му – всички политици започват с една и съща клетва – „Ние не поставяме под съмнение  нашите приоритети в НАТО и ЕС, но, оттук нататък започва „но-то”. А то започва заради грешно разбраните принципи на демокрацията.

„Демокрацията не е просто закони, не просто правила, не просто човешки права и свободи. Демокрацията трябва да има един неизбежен фундамент и този фундамент се казва традиция. Историята отреди малко време на българското демократично развитие след Освобождението от турско робство”.

Тази традиция ни липсва, поради което ние продължаваме да се лутаме, добави Петър Стоянов.

Той обясни, че никъде по света демокрацията не дава, не те прави по-богат, по-щастлив.

„Тя е рамка и в нея, съобразно твоите способности, твоята интелигентност, националните традици и манталитет, можеш или да просперираш, или да срещаш непрекъснато трудности.

Защо на нас ни пречи демокрацията – защото 45 години бяхме свидетели на деморализация на цяла една нация. Нацията се обезвери особено в първите години на прехода, когато видя как тези, които до преди една година се кълняха в Маркс, в Енгелс, Ленин, които се кълняха, че ще громят капитализма и империализма, станаха за секунди първите капиталисти и то от най-лоша проба. Тогава гражданите си казаха – щом това е възможно, значи вече всичко е възможно. Ние трябва да се замислим много сериозно”.

Относно правомощията на президента, Петър Стоянов каза, че държавният глава може да направи много неща и ролята на президента не е на всекидневен политик. Всекидневната политика се прави от правителството. В този смисъл то е по-важно от президента, защото то отговаря за живота на българските граждани, обясни Стоянов.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Та Пешком да обясни накратко каква е ползата за Българския Народ от президант? И каква беше ползата от самия него? Как се повиши благосъстоянието, стандарта, имиджа на България и защо под мъдрото “ръководство;“на президант България се превърна от страна със стабилна икономика и нормален стандарт на живот в най-бедната страна в европа и огромна емиграция – икономическа. Голи дрънканици не се приемат..

  2. Ха!!!! Петьо „коня“!!!! Откъде го изкопахте този бронтозавър????

  3. Измамник , измамник , и теб те видяхми каква пут.а си … продажници мръсни .. престъпниците на България са …. Всички които са били във власта от …. 1989 …. до …. 2016 …. От президенти те , до наи ниските етажи във власта …. Това са престъпниците на България … Това са виновниците за тежката национална катастрофа …. престъпник нагъл … стоянов …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.