Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Катастрофа между три коли затруднява движението по магистрала „Тракия“

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

Петър Чобанов: ПИБ ще успее да изпълни предписанията без проблем

След стрес тестовете се видя, че банковата система е стабилна и резултатите са по-добри от тези на общоевропейско ниво, въпреки разликите в мащабите. Дори банките, които трябва да осигурят допълнителни капиталови буфери изглежда, че разполагат със стройна стратегия как да го направят, коментира пред „Труд“ бившият финансов министър Петър Чобанов.

„Първа инвестиционна банка вече доказа, че може да се справи с подобен тип препоръки какъвто беше случая с ликвидната подкрепа. Тогава банката получи препоръки, които бяха едно ниво над сегашните и на практика по европейските правила отговаряше на изискванията за капиталова подкрепа. Тези мерки включваха преструктуриране и редица показатели, които те изпълниха.

С оглед на печалбата, която ПИБ постигна за първото полугодие, банката без проблем ще успее да изпълни и сегашните предписания. Показател за това е и базовият сценарий при стрес тестовете, а виждаме че там от самото икономическо развитие индикаторите свързани с капитала се подобряват за тази банка“, заяви още Чобанов. По думите му банковата система е стабилна, но банките трябва да започнат да кредитират с по-големи темпове и да поемат малко повече рискове. „Без тези рискове икономиката няма как да се развива. Има банки, които имат твърде висока капиталова адекватност, но не използват съвсем ефективно ресурса си и могат да си помислят за по-голямо кредитиране“, обясни финансистът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. След като така яростно хвалят ПИБ, значи там нещата не са наред. Цеко Минев изнася всички пари в офшорни сметки, доста вреден за България човек, но пък бойко мършата му помага.

 2. ,,Гнилата ябълка,, вече вони и смърди.

 3. Велемирчо, мамин сладък – много като тебе вече плакаха!
  А за ПИБ-чето ти не бери грижи! Нея я отписваха и през 2008 г., и през 2014 г., а тя не само, че оживя, но и изпълни всички препоръки на Европейската комисия, която имаше собствен одитор вътре в банката! Същото ще бъде и сега – БНБ дава препоръки, които ще бъдат изпълнени до април 2017 г.! А ти продължавай да злобееш тук!

  1. За България е по-добре ПИБ да фалира, ще накара хората да изтрезнеят и да хванат пушките. Пък и да не забравяме, че ПИБ все още има пари, които получи от бойко мършата, верно върна много от тях, но без тях май работата е зле, заглавието на статията го потвърждава.

   1. А бе, ти чуваш ли се? Кое му е по-доброто? КТБ я фалираха (да, правилно го написах) и в резултат опразниха ФГВ, че и добавиха държавни пари.
    Имаш ли представа откъде ще дойдат парите за изплащане на точно 6 млрд. депозити в третата по големина банка?
    И въобще – какво те кара да мислиш, че е необходимо подобно нещо?
    Банката бе най-просташки атакувана, с цел всяване на смут, най-вероятно защото е българска и с най-много вложители. Изтеглиха за ден над милиард от нея (официално, в брой! Колко наредиха никой не знае…)!! Получи ги от държавата и ги върна ВСИЧКИ (че май си го пропуснал) по-бързо от предвиденото! Последната част дори в момента, в който се провеждаха стрес-тестовете! Стрес-тестове, проведени стриктно при същите правила, при които бяха проведени в Европа!
    Одитора на ПИБ е от Франция доколкото разбрах… Резултатът е ПОЛОЖИТЕЛЕН, набий си го в главата!
    За доста европейски, най-вече италиански банки (получили десетки милиарди ликвидна помощ от ЕЦБ като тази, използвана от ПИБ), резултатът беше далеееч от този, постигнат от ПИБ и останалите БГ-банки.
    Препоръката конкретно за ПИБ е за допълнителен буфер от 200 млн., при 9 млрд. активи.
    Хубавото е, че ще щракнат с пръст (образно казано) и ще изпълнят изискването.
    Лошото е, че има ей-такива глупаци като теб, дето от незнание и натрупано хейтърство имат простотията за заявят, че бива да потурчим нещо българско с 9 млрд. стойност, за да си разпределим „по братски“ един дълг от 6 млрд.
    Да те питам ли колко се събуди народът ти от предизвикания фалит (защото можеше да бъде спасена и после продадена) на КТБ?
    А ще ни кажеш ли каква част от сметката беше платена от собствениците и, и каква част писаха на твоя и моя гръб?!?
    Хора, мислете с главите, а не със задниците си!!!

    1. Василев, духач Цеков, не разбра ли че вече сте издухани.

     1. Мизерников,
      Кои „сме“ издухани, бе? Имам една КК и потребителски кредит с малък остатък в банката. Жена ми плаща през нея и осигуровките си като самоосигуряващо се лице.
      Харесва ми, защото обслужването е добро и защото е българска! Харесва ми виртуалния клон и факта, че всичко ново намира място първо в ПИБ. Това е!
      Не ми харесва обаче това, че мнозина от вас… от нас… не осъзнават, че при проблем, в която и да е БГ-банка, ако мога да те цитирам – „сме издухани“ всички ние!
      Да си хейтър е забавно сигурно, но моля те, избягвай обидите! 😉

    2. Време е бандитите да заличени, защото са вредни на България и българския народ. КТБ го фалира бойко мършата, за да си прибере парата, която внесе от името на някакъв омански фонд. А какви са тези пари? Крадени от България и българския народ. Ако оманския фонд беше реално арабски и парите бяха на арабелите, повярвай те до сега нямаше да оставят жив нито един виновник, дори и на бойко мършата щеше да му отрежат главата пред НСО. Бойко мършата фалира КТБ и с един куршум утрепа много зайци. цеко минев не допринася много за икономиката, при него всичко потъва в офшорни сметки, дори и парите на ПИБ, за това не е нужен на България.

 4. Василев, я бягай да въртиш свирки на Цеко.

 5. Абе хора, вие не сте за този форум, а за сценаристи в Холивуд. Какви неща обаче измисляте. Никъде не се виждат проблеми при ПИБ, а вие вече я фалирахте. То бива омраза към тази банка, ама чак пък толкова. Не знам, кредит ли имате и не ви се връща или ви плащат да я плюете, но все пак си личи, че го правите умишлено. Даже и аргументи нямате срещу банката. Много хора искат да затрият целия български бизнес и за това правят всичко възможно да внушат, че той е крадлив и само далавери се правят, а видиш ли чужденците са на светлинни години пред нас, стриктни и всичко си изпълняват. Еми момчета пукнете се от яд, не ви минава номера с ПИБ.

 6. Чобанче, ще ти го начукам без проблем.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.