Петя Аврамова: Спираме строителството на „Златен век“

Снимка: Пламен Стоименов

В понеделник ще издадем заповед за спирането на строителството на „Златен век“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на брифинг след среща при премиера Бойко Борисов с представители на Инициативен комитет „Лозенец“, кмета на София Йорданка Фандъковa и главния архитект на столицата Здравко Здравков.

По думите на Аврамова заповедта ще бъде връчена на "Артекс" с мотиви: нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж.

„Следваме законовата процедура за спиране на строежа, не го правим под обществен натиск", увери министърът. „След изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже", добави тя.

Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие – това е становището на всички нас и на премиера. И според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето“, обясни Аврамова.

След ноември 2018 г. текат дебати относно това налично ли е или не разрешителното за строеж. Има разнопосочни мнения. Но лично аз в кореспонденция с г-н Никола Вапцаров от инициативен комитет „Лозенец“ съм написала, че законът няма ретроактивно действие, каза още Аврамова.

Посланието от днес е, че законът важи за всички без значение кой кой е, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Искам да благодаря на всички, че участвахме всички заедно в един тежък разговор – разговор, който водим от известно време, за да можем да намерим най-добрия начин да спазим закона и в същото време да бъдем достатъчно прозрачни. Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов, защото той наистина успя да координира всички наши действия, така че това, за което ние настояваме и твърдим от доста време, да може да стане факт“, посочи Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България