Петя Първанова: Заетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%

Заетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%. Под 850 човека има настанени във всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците, а от началото на година 270 човека са потърсили закрила. Това каза пред БНТ Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците.

"От 2013 година до момента около 62 хиляди чужденци, търсещи международна закрила, са преминали през центровете на Агенцията. През 2016 г. през март заетостта също е била 16,17%. През 2017 е около 55 - 60%. Има едно движение. В момента наистина миграционният натиск не е силен и ние успяваме, включително и успяхме през последната година, когато едва 3700 човека потърсиха закрила в България сравнение с периода от 2014, 2015 и 2016 когато говорим за едни числа в порядъка на 19,20 хиляди човека. В момента няма закъсняли преписки. Ситуацията в центровете е спокойна", каза Петя Първанова.

Председателят на Държавната агенция уточни, че от 2013 година започва да расте броят на лицата, търсещи закрила, но през миналата те са най-малко. По думите на Първанова първите три месеца търсещите закрила са от Сирия, Ирак и Афганистан. До момента те са около 270 човека от началото на годината. Това са и лица, чието производство е започнало миналата година, уточни Първанова. За 2017 г. водещи страни са Афганистан, Ирак, Сирия, а сега са най-много от Сирия като общото е, че всички идват от районите в конфликти.

"Това наистина са хора, чиито бежански истории, казват, че те наистина бягат от заплаха за здравето и живота им. Законът дава възможност извън 6-месечния срок, който наистина се спазва. Тези 6 месеца могат да се увеличат с още до 9 месеца и при изключителна правна фактическа сложност до 21 месеца Законът позволява да бъде удължен срокът за разглежда на молба за международна закрила в съответствие със законодателството", обясни Първанова.

Председателят на Държавната агенция за бежанците уточни още, че 85% са потвърдените откази, които Агенцията е издала, т.е от 1300 отказа, 1100 и малко са потвърдени от Съда.

Коментари

Задължително поле