Пет агенции паралелно ще броят вота

Снимка: Архив

Пет социологически агенции ще имат право да преброяват паралелно резултатите на президентските избори на изхода от секциите за гласуване. Това реши на свое заседание Централната избирателна комисия, след като одобри регистрацията на последната пета агенция - „Сова Харис“. За вота на 6 ноември тя ще разполага с 214 анкетьори.

Останалите социологически агенции, които ще правят екзит пол на президентските избори са „Алфа Рисърч“, „Галъп интернешънъл Болкан“, „АФИС“ и „Екзакта Рисърч груп“. Общият брой на анкетьорите из цялата страна ще е 1479.

Засега се очаква и 4 неправителствени организации да имат наблюдатели на вота - асоциация „Прозрачност без граници“, „Институт за развитие на публичната среда“, „Институт за социална интеграция“ и „Гражданска инициатива за свободни и демократични избори“.

(ГИСДИ).

Президентският вот ще се наблюдава и от Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, от Централната избирателна комисия на Латвия и на Косово и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика