Пет акта за нарушаване на санитарно-охранителната зона на яз."Тича"

Поредица от проверки са извършени на язовир "Тича" край Шумен, който захранва с питейна вода Шумен, Велики Преслав и Търговище, за спазването на нормативните ограничения, установени за санитарно-охранителната зона. Връчени са 5 акта на нарушители.

Инспекциите през август са били по заповед на областния управител проф.Стефан Желев и са извършени от работна група, в която влизат представители на РЗИ, Басейнова дирекция "Черноморски район"-Варна, ОДМВР и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Проверките са с цел контрол по спазването на нормативни ограничения, предвидени в Закона за водите, Закона за рибарство и аквакултурите и Наредба №37 за ползването на язовирите-държавна собственост по отношение правилата за извършване на стопански и любителски риболов, уточняват от пресцентъра на губернатора.

Проверките са извършени по суша и вода, обходени са всички заливи и ръкави на язовира. Констатирано е, че за пояси I, II и III на Санитарно-охранителната зона няма поставена маркировка по суша, а за пояси I и II липсва сигнализация и по акваторията.

Относно ограничението за ползване в язовира на лодки с двигатели с вътрешно горене, в пояс I нарушения не са установени, но в пояс II са констатирани случаи. Съставени са и са връчени 5 акта за установяване на административно нарушение на физически лица за навлизане в територията на пояс II с лодки с двигатели с вътрешно горене. До настоящия момент са издадени наказателни постановления на обща стойност 400 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България