Пет години затвор за рецидивист, извършил данъчни престъпления

50-годишен мъж от Търговище, осъждан многократно за данъчни престъпления, ще лежи 5 г. в затвора за укриване на ДДС в размер на 93 112 лв. Присъдата постанови Варненският окръжен съд, пред когото Милен А. си призна вината и пожела бърз процес, за да си спести 1/3 от първоначално наложеното наказание.

Мъжът извършил деянието от август до декември 2008 г. Като пълномощник на "ДИ-М-СТРОЙ" ЕООД той подавал фалшиви данъчни декларации в НАП и така избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери. За това престъпление Милен А. получи 4-годишна ефективна присъда, която след редукцията бе сведена до 2 г. и 8 месеца затвор.

Магистратите групираха наказанието му с други 5, наложени от Военния съд в Сливен и варненските съдилища и постановиха Милен да излежи най-тежкото - 5 г. лишаване от свобода.

Съдът глоби Милен А. с 5000 лв. и го лиши от право да заема държавна или обществена длъжност или да упражнява професия, свързана с управление, съхранение, контрол и отчитане на финансови или стоково-материални средства за срок от 6 г. Осъденият трябва да плати на държавата обезщетение равно на укрития данък плюс лихвите, както и държавна такса от 3724 лв. Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Варна.

Коментари

Задължително поле