Пет дела за измами прекратени заради забавяне

Пет дела за измами са били прекратени заради давност и извършителите им останали ненаказани. Четири от тях са се точили по над 14 години и са останали на първа инстанция - Софийския районен съд (СРС). Петото изобщо не е стигнало до съд. Това гласят заключенията на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Преди седмица оттам съобщиха, че през последните 3 месеца на 2016 г. са проверени 139 казуса. Съдебните инспектори са констатирали 92 забавени дела, от които 31 са наказателни, а някои от случаите са били влачени над 20 години.

Основните забавяния, довели до прекратяването на петте дела за измама, са в разследването и съдебната фаза, сочат от ИВСС, цитирани от “Правен свят”.

14 години, 11 месеца и 24 дни продължило дело, в което извършителят се е представял за длъжностно лице. Установени са периоди, през които не са извършвани никакви действия по разследването (юли - ноември 2006 г., март - декември 2008 г., април - юни 2009 г.). На два пъти наблюдаващият прокурор е връщал делото на разследващите за отстраняване на пропуски и с допълнителни задачи. То било внасяно в СРС през 2004 и 2007 г., но производствата били прекратени поради нарушения в обвинителния акт. И в двата случая обаче делото е връщано, след като му е даван ход, а не при подготвителните действия за разглеждането му. При третото му внасяне в съда през 2009 г. е имало 22 заседания, като в последното, през юни м.г., делото е прекратено. Процесът е бил отлаган основно заради нередовно призоваване и неявяване на свидетели, а на два пъти е започвал наново заради промяна в състава на съда.

Почти същата е картината и с другите прекратени дела за измама в СРС. Петото дело останало 13 години, 9 месеца и 6 дни само в досъдебна фаза. През целия период е било спирано пет пъти – два пъти заради отсъствие на обвиняемия (6 години) и три пъти заради отсъствие на свидетели (близо 3 години). Според инспекторите тогава “са били извършвани епизодични действия по издирването на обвиняемия и на свидетелите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право