Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Пет дела за измами прекратени заради забавяне

Пет дела за измами са били прекратени заради давност и извършителите им останали ненаказани. Четири от тях са се точили по над 14 години и са останали на първа инстанция – Софийския районен съд (СРС). Петото изобщо не е стигнало до съд. Това гласят заключенията на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Преди седмица оттам съобщиха, че през последните 3 месеца на 2016 г. са проверени 139 казуса. Съдебните инспектори са констатирали 92 забавени дела, от които 31 са наказателни, а някои от случаите са били влачени над 20 години.
Основните забавяния, довели до прекратяването на петте дела за измама, са в разследването и съдебната фаза, сочат от ИВСС, цитирани от “Правен свят”.

14 години, 11 месеца и 24 дни продължило дело, в което извършителят се е представял за длъжностно лице. Установени са периоди, през които не са извършвани никакви действия по разследването (юли – ноември 2006 г., март – декември 2008 г., април – юни 2009 г.). На два пъти наблюдаващият прокурор е връщал делото на разследващите за отстраняване на пропуски и с допълнителни задачи. То било внасяно в СРС през 2004 и 2007 г., но производствата били прекратени поради нарушения в обвинителния акт. И в двата случая обаче делото е връщано, след като му е даван ход, а не при подготвителните действия за разглеждането му. При третото му внасяне в съда през 2009 г. е имало 22 заседания, като в последното, през юни м.г., делото е прекратено. Процесът е бил отлаган основно заради нередовно призоваване и неявяване на свидетели, а на два пъти е започвал наново заради промяна в състава на съда.

Почти същата е картината и с другите прекратени дела за измама в СРС. Петото дело останало 13 години, 9 месеца и 6 дни само в досъдебна фаза. През целия период е било спирано пет пъти – два пъти заради отсъствие на обвиняемия (6 години) и три пъти заради отсъствие на свидетели (близо 3 години). Според инспекторите тогава “са били извършвани епизодични действия по издирването на обвиняемия и на свидетелите”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.