На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

Крадла обра храма към приюта на отец Иван Ако не се разкае, ще я постигне Божието възмездие

Рамуш Харадинай поиска от Ватикана да признае Косово като независима държава

МОН и БАН в спор за задача от матурата по БЕЛ за 12 клас

Борислав Сарафов: Открихме няколко хиляди лева и незаконен пистолет в касата на шефа на КАТ-Благоевград

Задържаният за блудство в столичното 17-о училище заплашил жертвите си да мълчат

Групите FACES и SOUNDFULL също потвърдиха участие в бургаския Джулай

Китайци правят завод за камиони у нас

Предупреждение за “зомби инвазия” стресна американско градче

Промени в организацията на движението в София за провеждане на тържествено шествие на 24 май

Съдът върна Габриела Медарова в ареста "Искам при родителите ми, да се лекувам и да уча", примоли се 21-годишната танцьорка

Пет дела за измами прекратени заради забавяне

Пет дела за измами са били прекратени заради давност и извършителите им останали ненаказани. Четири от тях са се точили по над 14 години и са останали на първа инстанция – Софийския районен съд (СРС). Петото изобщо не е стигнало до съд. Това гласят заключенията на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Преди седмица оттам съобщиха, че през последните 3 месеца на 2016 г. са проверени 139 казуса. Съдебните инспектори са констатирали 92 забавени дела, от които 31 са наказателни, а някои от случаите са били влачени над 20 години.
Основните забавяния, довели до прекратяването на петте дела за измама, са в разследването и съдебната фаза, сочат от ИВСС, цитирани от “Правен свят”.

14 години, 11 месеца и 24 дни продължило дело, в което извършителят се е представял за длъжностно лице. Установени са периоди, през които не са извършвани никакви действия по разследването (юли – ноември 2006 г., март – декември 2008 г., април – юни 2009 г.). На два пъти наблюдаващият прокурор е връщал делото на разследващите за отстраняване на пропуски и с допълнителни задачи. То било внасяно в СРС през 2004 и 2007 г., но производствата били прекратени поради нарушения в обвинителния акт. И в двата случая обаче делото е връщано, след като му е даван ход, а не при подготвителните действия за разглеждането му. При третото му внасяне в съда през 2009 г. е имало 22 заседания, като в последното, през юни м.г., делото е прекратено. Процесът е бил отлаган основно заради нередовно призоваване и неявяване на свидетели, а на два пъти е започвал наново заради промяна в състава на съда.

Почти същата е картината и с другите прекратени дела за измама в СРС. Петото дело останало 13 години, 9 месеца и 6 дни само в досъдебна фаза. През целия период е било спирано пет пъти – два пъти заради отсъствие на обвиняемия (6 години) и три пъти заради отсъствие на свидетели (близо 3 години). Според инспекторите тогава “са били извършвани епизодични действия по издирването на обвиняемия и на свидетелите”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.