Пет екипа на "Спешна помощ" остават да дежурят в Хитрино

Тук остават на постоянно дежурство 5 екипа на „Спешна помощ“, за да могат да обезпечат всички евентуалния развития на събитията. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, във връзка с оперативната обстановка и медицинското обезпечаване след инцидента в Хитрино.

„От гледна точка на обгрижването на пациентите, жертви на трагедията от събота, към момента в двете болници във Варна и в болницата в Шумен има общо 13 пациенти“, посочи министър Москов и поясни, че трима от тях са в стабилизирано, но тежко общо състояние и все още са с опасност за живота. „Другите, постепенно състоянието им се подобрява и към момента няма остър риск за живота им.

Днес, със нареждане на директора на районната здравноосигурителна каса в Шумен, е разпоредено и са уведомени всички аптеки, на базата на това, че евакуираните жители на Хитрино са локирани при техни близки в околни населени мести или в Центъра за настаняване в Русе. Всяка една аптека и всеки един личен лекар, независимо от това дали това са техни пациенти, само срещу рецепта и без допълнителни документи ще издават и предоставят нужните медикаменти за плащане от касата“, обясни министър Москов. По думите му за всички пострадали е осигурена и психологическа помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България