Пет книги убиват милиони хора по света

Сред тях са "Владетелят" на Николо Макиавели и "Моята борба" на Адолф Хитлер

Само пет книги, които се появяват между 1486 и 1925 г. „убиват” със своето съдържание, според скромните оценки, най-малко 60 милиона души. За тогавашните условия и според броя на човешката раса в тези времена, това е изключително сериозна цифра. Смята се, че според броя на жертвите, които косвено причиняват, най-смъртоносните книги са „Владетелят” на Николо Макиавели, „Протоколи на Сионските мъдреци” и днес неизвестен автор (или повече) и „Моята борба” на Адолф Хитлер. Зад тях остават и други две: „Манифест на комунистическата партия” и „Малки вещици” ...

„Отчетите” с неподходящи членове на човешкото общество и общности започват да се водят, според запазените книги, през 1486 г., когато в Германия е написана книгата „Малки вещици”, подписана от Хайнрих Крамер и Якоб Спрингер. Според мнозина тя е първият и много важен „наръчник” за лов на вещици и основния „източник” на инквизиционните съдилища, които съдят вещиците. Благодарение на „текста” в тази книга, безброй хора, предимно невинни, са изпратени на смърт.

„Библията” на диктаторите

Следващият „наръчник” за масово унищожение е „Владетелят”, който се появява през 1532 г. от перото на италианеца Николо Макиавели. Това негово доста кратко произведение се счита за „Библията” на всички по-късно появили се тирани в човешката история. Макиавели е убеден, че владетелят не трябва да има никакви скулптури, че е над всички емоции и „всяка цел оправдава средствата”. Накратко, неговите принципи, познати ни днес като „макиавелистки”, са вдъхновение за много от последните диктатори и самоуправници: смята се, че Сталин, вдъхновен от неговите вярвания изпраща на сигурна смърт между 6 и 20 милиона души (изграждайки комунистическото общество), китайският лидер Мао Дзедун (по същите причини) между 15 и 43 милиона души, а техния азиатски „ученик” Пол Пот в Камбоджа, малко по-късно, най-малко 3 милиона ...

Смята се, че „Библията” на комунистическата идея „Манифест на комунистическата партия”, която вижда бял свят през 1848 г. и е подписана от Карл Маркс и Фридрих Енгелс, нанася най-голямото зло върху човечеството - според броя на жертвите, които са убити заради идеята! Макар, че идеите на „Манифеста” и днес звучат актуално, застъпвайки се за почти идеално общество на равенството, те всъщност създават най-бруталните режими в историята на човешката раса, които донасят нещастие, страдание и смърт.

„Протоколи на сионските мъдреци”, които се появяват за първи път в Европа през 1903 година, говорят почти, между другото, за идеята на авторите за предполагаемите тайни планове на евреите за господство в целия свят, и само засилват вече съществуващата многовековна омраза в Европа към тях. Кулминацията настъпва по време на Втората световна война с Холокоста.

За първи път те са публикувани през 1903 г. като фейлетони в един всекидневник в Санкт Петербург и предизвикват невероятен интерес. Скоро „Протоколите” се отпечатват като брошура и стават, в днешния смисъл на думата, бестселър в Европа. Започват да се печатат в невероятен тираж. На тяхната популярност по никакъв начин не вреди твърдението на експертите, че тази книжка всъщност е чисто плагиатство, вдъхновена от политическата сатира, написана от Морис Жоли през 1864 г. и публикувана в белгийски всекидневник, озаглавен „Диалог на Макиавели и Монтескьо в ада”. С други думи, измислица, която няма нищо общо с реалността, но която довежда до смъртта на милиони евреи. Книжката или брошурата е използвана, дори и в наши дни, за подхранване на омраза към еврейския народ. В повечето страни по света тя е забранена, но особено в страните от Близкия изток, които и днес са враждебни към Израел, все още се използва като мощно средство срещу еврейската държава!

Всички идеи от предишните векове за превъзходството на индивидуалните раси, абсолютисткото управление, безскрупулното достигане на целта, постигането на идеологически нагласи на всяка цена, независимо от броя на жертвите, най-накрая „обобщава” лидерът на Третия райх Адолф Хитлер в програмата си „Моята борба”, която се появява през 1925 г., в момент, когато бъдещият диктатор, започва да изгражда своята идеологическа империя, която подпалва цял свят година по-късно и убива десетки милиони хора. Смята се, че сляпата мания на Хитлер за превъзходството на германската, арийска раса над целия свят и по-специално антисемитизма, „убива” между 8 и 12 милиона души само в Европа.

Експерти отдавна, анализирайки тази книга, която в продължение на почти 6 години сее смърт по света, установяват, че Хитлер, пишейки програмата за невиждано до тогава завладяване и поробване на човечеството, в допълнение към „Малки вещици” и „Владетелят” вдъхновение черпи и от почти неизвестен документ на французина Густаво ле Бон. Той публикува през 1895 г. книга, озаглавена „Психология: изследване на ума на хората”. Не може да се отрече обаче, че Хитлер пише „Моята борба”, вдъхновен преди всичко от „Протоколите на сионските мъдреците” !

Бестселъри с огромен тираж

Първата известна книга убиец „Малки вещици” се превръща в истински бестселър в днешния смисъл. Между 1487 г., само една година след появата й, до 1669 г. тя има 36 издания в цяла Европа. Разбира се, днес не е възможно да се определи общия тираж, но нейният „ефект” - хиляди убити и изгорени грешници - косвено свидетелства за нейното въздействие.

За „Протоколите на сиониските мъдреци” също не е възможно да се определи колко копия са отпечатани, но някои експерти смятат, че е възможно да ги измерим в милиони. За „Манифестът на комунистическата партия” не бива дори да се говори: това е, след „Библията”, една от най-публикуваните книги на всички времена.

Хитлоровото програмно дело „Моята борба”, публикувана за първи път през 1925 г. в Германия, написана с готически шрифт, който е почти забравен по това време, има безброй много издания до 1945 г. и разпадането на нацизма. Само в началото на 1945 г., няколко месеца преди разпадането на нацистка Германия, са отпечатани повече от 10 милиона копия от този „наръчник”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура