Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

Световното първенство в Русия приключи, оставайки приятно усещане във феновете. Франция е новият шампион, а на второ място остана сензацията Хърватия. Родният запалянко обаче е зажаднял за футбол с марка „БГ“. Добрата новина е, че Първа лига се завръща след двумесечна ваканция. Новият сезон обещава емоции, но ... За да се развива първенството, трябва да има и подобрения. А каква по-добра идея от това елитът ни да взаимства някои неща от Мондиал 2018? Не е като да не се е случвало вече.

Например преди години „Левски“ инсталира зад вратите надуваеми кукли, които бяха хит на Евро 2000 в Белгия и Холандия. С помощта на горещ въздух те „танцуваха“ при гол в противниковата врата. По-късно пък феновете на ЦСКА си харесаха викингския поздрав, с който играчи и привърженици на Исландия празнуваха победите на Евро 2016. Ред е за още въведения, както на терена, така и извън него.

ВАР

Системата за видеонаблюдения ВАР дебютира успешно на световни финали, свеждайки до минимум грешките във възловите мачове. Все още има някои аспекти, които да се изпипат, но със сигурност бъдещето на футбола е тясно свързано с технологиите. А за да върви родният футбол напред трябват подобрения. Така ще се избегнат постоянните нападки и обвинения, че определен рефер помага на едни и пречи на други. През миналия сезон скандални имаше почти след всеки кръг, като винаги замесени бяха родните съдии. С ВАР нещата ще си дойдат на мястото. Разбира се, ние сме в България и няма да е изненада, ако въпреки технологията се появят мнения, че компютърът също има предпочитания.

Феновете да вземат пример от Япония

29-0220

Цял свят бе шокиран от възпитанието на японските фенове по време на мачовете на Мондиал 2018. След всеки двубой привържениците на "самураите" почистваха сектора на стадиона, откъдето гледаха своите любимци. Същото направиха и самите играчи, оставяйки прилежно подредена съблекалня след мача с Белгия и бележка с благодарност към домакините - "Спасибо!", изписано на кирилица. Защо го правят? Защото така са възпитани. Няма да е зле и родните запалянковци да чистят след себе си, особено след хореография. Сега трибуните ни приличат на индонезийската река Цитарум, в която има повече боклуци, отколкото вода. Удоволствието от люпене на семки е евтино за феновете у нас, но и изключително досадно и трудно за почистване. По стадионите в Русия обаче някой да видя запалянковци с люспи по зъбите? На световното дори се продаваше бира, макар и безалкохолна, но нека да не се престараваме, защото не сме дорасли за алкохол по стадионите.

Шпалир и уважение

Нещо, което у нас по-скоро се възприема като начин да унижиш съперника си, защото се прави от втория в първенството, който трябва да поздрави новия шампион. На световното в Русия обаче показаха как се прави. Франция спретна шпалир на Хърватия по време на награждаването в Москва. „Шахматистите“ бяха изпратени с аплодисменти като достоен противник. Точно това трябва да се направи и в България, за да няма обвинения в опит за унижение.

Безспорно отборите ни не могат да губят достойно. А цял свят видя как го направи Хърватия. Дори президентът на страната Колинда Грабар-Китарович влезе в съблекалнята на „петлите“, за да ги поздрави за големия триумф. При нас властват обвинения, заяждане и нова доза унижения. А кой има нужда от нещо такова?

Младостта

Голяма част от отборите подмладиха своите състави. Англия направи нещо подобно. Средната възраст на играчите на „Трите лъва“ бе 26 години и това даде ефект. Отборът записа второто си най-добро класиране в историята на световни първенства. Килиан Мбапе, голямата звезда на Франция, е едва 19-годишен. Той вкара 4 гола на мондиала. Отбеляза и на финала, като по този начин стана вторият тийнейджър след ... вездесъщия Пеле с попадение в мача за титлата.

„Славия“ вече показа, че това работи. Най-старият столичен клуб взе купата на България с български младоци. Победен бе „Левски“, в чийто състав играха само трима нашенци, единият от които влязъл като резерва.

Организацията

Холандската фирма, която ни организира шампионата в последните две години и в предстоящата една, направи такава каша, че се налага БФС да обяснява формата на първенството на всеки 6 месеца. Стигна се до там, че последният в класирането се спаси, докато този с по-предно класиране от него изпадна в "Б" група, въпреки че в актива си имаше 17 точки повече. И още един абсурд - преди година третият в класирането игра бараж за Лига Европа, а четвъртият се класира за турнира директно.

Руснаците показаха как може да бъде организиран голям форум по перфектен начин. Нямаше никакви гафове около двубоите, както в груповата фаза, така и в елиминациите. Със сигурност ФИФА има главна за слуга за това.

Може би тук е мястото да споменем, че не се чу и за сбивания на агитки. Нямаше изстъпления и във фен зоните. А първият случай от символичното число на дузина арестувани около турнира бе на ... жена, задържана за джебчийство.

След мондиала в Русия вече се гледа по друг начин на страната от чисто спортна гледна точка. Защо и ние да не вкараме ред във футболната ни къщата? В крайна сметка тя си е наша и трябва да сме наясно, че каквото си постелем, на такова ще легнем. И друг няма да ни е виновен...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ