Пет нови огнища на птичи грип за няколко часа

31 са констатираните до момента огнища на заболяването Инфлуенца по птиците у нас по последни данни. Това съобщи д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, пред "Фокус". "За пръв път в България и Европа има толкова силно патогенен щам, който засяга много бързо голям брой птици", каза д-р Петкова. По думите й вирусът се разпространява много бързо, метеорологичните условия са предпоставка за това.

„Предприели сме абсолютно всички мерки, свързани с добива, преработката и реализацията на птичето месо, както и на продуктите, които се добиват от птиците и яйцата. Има засилен контрол в кланиците. Няма опасност от консумация на птиче месо, но все даваме някои препоръки, които е важно да се спазват от потребителите – да не се консумира сурово полусурово месо, да преминава термична обработка на минимум 70 градуса, това важи за всички птичи продукти, включително и яйцата“ коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Д-р Петкова предупреди, че не трябва да има паника, защото при регистрирания щам няма данни за заболели хора. По думите й опасност има за хора, които са болни от грип и влизат в контакт със заразени птици. Д-р Петкова призова да се спазва много добра лична хигиена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България