Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

Пет основни разлики между тъпите и умните

86% от хората живеят с убеждението, че са неразбрани гении. Почти толкова – 84 на сто, са сигурни, че са по-умни от повечето от познатите си. 93% са уверени, че са по-умни от политиците и депутатите и по-добре биха се справили с тяхната работа. Голям и клонящ към стоте процента е и делът на футболните фенове, които разбират повече от съдията и от треньора на любимия си отбор.

Като цяло – умни парчета сме!

Но ако все пак искаме да проверим доколко сме прави в убеждението си, ето ги петте неща, които отличават умния човек от глупавия.

На бюрото на Айнщайн определено не цари ред.
На бюрото на Айнщайн определено не цари ред.

1. Глупаците обвиняват.

Винаги някой друг им е виновен, което е крайно непрофесионално. Ако непрекъснато се оправдаваш с другите, за всички става ясно, че не си от най-умните. Да бягаш от отговорност никога не е добра идея. Поеми си вината по-добре. Умните хора знаят, че който не работи, той не греши. Гафът е възможност да се поучиш и следващия път да не допускаш същата грешка. Неврологът Джейсън Моузър от Мичиганския университет е установил, че мозъкът на умните хора реагира по различен начин на грешките.

2. Винаги са прави.

За един неособено интелигентен човек е важно да е прав. При конфликт умният лесно успява да разбере аргументите на отсрещната страна. Те са в състояние да ги вземат предвид и да ги използват при собствената си аргументация.
Сигурен знак за висок интелект е умението да видиш нещата и под друг ъгъл, от различна гледна точка. Умните хора са отворени за нова информация и промени в параметрите.

Глупавите от своя страна ще спорят до дупка и няма да отстъпят от позицията си, независимо от това какви аргументи им давате. Това означава, че тези хора едва ли биха разбрали, че спорят с по-умен и по-компетентен човек.

Това надценяване на собствената компетентност е известно като ефект на Дънинг-Крюгер – когато недостатъчно умни хора смятат, че имат илюзорно превъзходство и погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното, като в същото време подценяват останалите.

“Ако сте некомпетентен, няма начин да разберете, че сте некомпетентен”, обясняват психолозите, открили този ефект. Това, естествено, не значи, че умните винаги смятат, че другите хора са прави. Все пак те слушат и преценяват, преди да вземат решение.

Роалд Дал е имал нужда от артистичен безпорядък, за да твори.
Роалд Дал е имал нужда от артистичен безпорядък, за да твори.

3. На конфликтите реагират с агресия.

И най-умният човек може да се вбеси в някакъв момент. Но глупаците директно палят клечката – всеки път, когато нещата не стават така, както те искат. В момента, в който усетят, че губят контрол над ситуацията, те се опитват да затвърдят позицията си с гняв и агресивно поведение. Между другото, има пряка връзка между агресивното поведение и ниския коефициент на интелигентност.

4. Нуждите и чувствата на другите не ги интересуват.

Емпатията – способността да влезеш под кожата и да съчувстваш на другите, е типична за интелигентните. Те лесно разбират гледната точка на другия. Ръсъл Джеймс от Тексаския технологичен институт е доказал след изследване на хиляди американци, че хората с високо IQ са по-склонни да дават, без да очакват нищо в замяна. Умният човек по-добре може да разбере нуждите на околните и е по-вероятно да се опита да помогне.

Не толкова умните хора от своя страна трудно могат да приемат, че не всички хора мислят като тях и да се съгласят с чуждото мнение. Това да направят нещо за другиго, без да имат някаква полза, им се струва глупаво.

5. Имат чувство за превъзходство.

Интелектуално ощетените изпитват чувство за превъзходство над останалите хора. Интелигентните се опитват да помогнат на другите и да ги мотивират. Те го правят, защото не се чувстват застрашени, че ще бъдат изместени. Имат здравословно самочувствие и са достатъчно умни, за да могат да преценят собствената си компетентност. В това време глупавите използват трикове, които според тях ще ги поставят в по-добра позиция – клеветят и злепоставят другите хора. Неинтелигентният човек е уверен, че стои над останалите хора. Той не се колебае да осъди нечия постъпка. Предразсъдъците никога не са белег да висок интелект. Канадско проучване на университета “Брок” в Онтарио е открило, че хората с нисък коефициент на интелигентност обикновено са застъпници на смъртното наказание, хомофоби и расисти.

Някои психолози смятат, че напредъкът на човечеството се дължи на колективната работа. Това от своя страна означава, че най-важният белег за интелигентност е способността да работиш в екип.

ТЕСТ
Умен ли сте?

1. Кога си лягате?
а) С кокошките.
б) По никое време.
в) По първи петли.

2. Как изглежда бюрото ви?
а) Идеално чисто и подредено.
б) Като след обир.
в) Не знам, не съм го виждал(а) отдавна под бумагите.

3. С коя ръка си миете зъбите?
а) С дясната.
б) С лявата.
в) С двете.

4. Какво означава “Да ти е.. п… лелина”?
а) Псувня е. Аз такъв език не употребявам.
б) Значи: “Да ти е.. п… лелина”.
в) Ти ли бе? Аз на теб ш’ти…

5. В приятелската ви компания от вас очакват да сте:
а) Този, който реже салатата и носи чинийките с ядки.
б) Капацитет по всички въпроси.
в) Клоунът на купона.

6. За първи път правихте секс:
а) Като тийнейджър.
б) След като завърших училище.
в) На провокативни въпроси не отговарям.

7. Какво ви тревожи?
а) Нищо, аз съм птичка божия.
б) Дали кариерата ми ще потръгне/ дали колата ще тръгне.
в) Международното положение, цената на газа и това, че бирата свърши.

8. За себе си казвате, че сте:
а) Винаги най-добрият.
б) Човек като всички, не ми липсват недостатъци.
в) Обикновено знам, че нищо не знам, ама напоследък и това забравям.

9. Котка или куче за домашен любимец.
а) Куче.
б) Котка.
в) Не, благодаря.

10. Първородно дете ли сте?
а) Не, слава богу.
б) Да, слава богу.
в) Сам съм, ама съм умен като за близнаци.

Най-много отговори “а”
Вие сте най-умният човек, когото познавате. Не се тревожете, това, че не са ви присъдили още Нобелова награда за умност, не означава, че в Осло не ви ценят. Просто още не са учредили такава награда.

Най-много отговори “б”
Поздравления. Вие сте по-интелигентни от хората от другите две групи. Това означава, че ще можете да понесете истината за себе си. А тя е: няма начин да сте чак толкова умни, щом пропиляхте 10 минути от живота си да отговорите на този въпросник.

Най-много отговори “в”
Съжаляваме, но вие сте контролната група в този тест. Не се отчайвайте. Най-вероятно сте от хората, които могат да дъвчат дъвка и да ходят едновременно. Просто не сте се ориентирали какви отговори да изберете, за да влезете в графата на свръхинтелигентните.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

  1. Прав си. При рускатат демокрация единствено умните гласуват за Путин. Останалите хора в това число и наций са глупави и са соросоиди. Възхищавам се на титаничния ти интелект, както на теб така и на всички русофили. За това и аз станах умен, като вас. И запомнете от пазителя на християнските ценности Путин: Истинския руски демократ(като комент примерно) си ляга с жена си само когато ще зачеват дете. Лягат си с дрехите и акта трае кратко. Защото това са правилните християнски ценности. Останалото е разврат и западна пропаганда.

   1. Hi there, i just wanted to drop you a line to say that i thoroughly enjoyed this particular post of yours, I have subscribed to your RSS feeds and have skimmed a few of your posts before but this one really stood out for me. I know that I am just a stranger to you but I figured you might appreciate the approciatien – Take care – and keep blogging.

  2. кмнтр , глупавите гласуват за хитрите , а умните гласуваме за БСП .Поне при демокрацията е така. Доказателството е , че БСП събира по-малко гласове в последните десетина години – човешкият опит показва следната структура на цивилизацията – умните сме винаги по-малко от глупавите !

   1. Это просто к праздникам все таможни перегружены, да и наша служба ЕМС подводит. Потерпите посылки дойдут. Мои тоже Б°Ð´ÐµÑÀживаютс÷, но так и в прошлом году было, больше месяца ждала. Но потом дошли все таки.

  3. искаш да кажеш ,че глупавите ПСУВАТ умните, особено при демокеацията

 1. Ето , че и лъскателят на кенефи petroha се изходи по въпроса за умните и тъпите.

  Смесвайки в едно изречение тази тема с темата за Русия , Путин, християнските ценности, соросидите, лягането с жена и западната пропаганда.

  Очевидно това е върхът на българския тролски интелект !

  petroha я пак кажи по колко паунда дневно заработваще от лъскането на кенефи на острова и защо се преквалифицира в БГ трол , след като е по-малко платено ?

  1. Прав си братко. Но не съм български а съм руски трол вече. Промених си ценностите искам да съм интелект като вас с комент. За това по вашата логика които е руски трол е умен и със правата гледна точка. За това и ме коментирате и ласкаете. Личи си, че не сте злобни и низки на мисли и дела хора, а сте широко скроени такива, както може да е само един руски мужик. За това колко изкарвам предлагам, ти като мой ятак партизанин да споделиш за да разберат хората, че на запад гадните соросоиди дават пари на хората които работят за да ги развратят и отклонят от християнските им ценности пазени от Путин и християнските му приятели от Турция и Сирия.

  2. THE RELIGIOUS ASPECT IS PRETTY MUCH IRAERELVNT AND SHOULD NOT DETER GEN. VALLELY OR AND LT. COL. LAKIN FROM JOINING THIS MAN AND CALLING FOR THE AMERICAN CITIZENS ARREST OF THE USURPUR SOETORO / OBAMA.

 2. Като ги пишете тия глупости некакви морални критерии залагате ли? Или си я карате на циганския принцип – моралът, етиката и християнските ценности са глупости, а лоялността и достойнството са признак на слабоумие?

  1. The next time I read a blog, Hopefully it do27;&#8e1snt disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I truly thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly fix if you were not too busy looking for attention.

 3. Направих си IQ-тест преди време и коефициентът ми на интелигентност се оказа над средното. Пак мисля, че циганите, турците, негрите и обратните не са човеци. Поведението им не е човешко. Някой ще обясни ли с аргументи каква им е заслугата за човешкия прогрес?

  1. Харесва ми колко си интелЕгентен и как си се аргументирал за малцинствата и обратните. Предполагам всеки черен, обратен или циганин направил си същия IQ тест ще да има същата заслуга като теб за човешкия прогрес. Нека не забравим, че поведението на Христос не било човешко заради това, че е умрял за да изкупи греховете ни и да ни накара да сме по-смирени, добри и светли. Но пък и делата на Хитлер като главнокомандващ „чиста“ раса не са били и те много човешки…искал е да затрие освен семитите и черните също така и славяните. Та идеята ти не е нова и е пробвана… като ако бяха успели с прилагането си сега арийски антрополози с IQ над средното сега щяха да се питат същия въпрос над някоя българска керамика или неизмазана съборена къща.

  2. ehr….Ne parleremo quando andrò in pensione, o di persona. Non voglio farmi dei nemici.troppo facile, adesso ci dici quanto sono capre scifmtieicanente parlando i prof di lettere e di inglese, giusto per citarne due 😀

 4. Най-смешното е, че психолози правят оценка за причините за човешкия прогрес. Меко казано е неуместно те да го правят. За тази работа има антрополози.

  1. I’m here from SITS… I’m a ‘burb girl myself. Whenever we drive out into the „ctruony“, I always wonder out loud, „Where do these people grocery shop? I’m sure they have a stockpile of toilet paper.“ 🙂 It would truly be a worry for me.

 5. merhabalar bu dün sipariÅŸim elime ulaÅŸtı ve hemen denedim inanın sanki saunaya girmiÅŸim gibi terledim ve duÅŸ aldım bütün yorgunluÄŸum gitti çok rahatladım sadece zayıflamak için deÄŸil saÄŸlık içinde kullanılması gerektiÄŸini dü¼yünÃÅŸorum Servet Akbaba diyor ki: Harika birsey sauna esofman oturduÄŸunuz yerden terliyorsunuz ben kullanan biri olarak bence saÄŸlıklı yaÅŸam adına herkes mutlaka kullanmalı diyorum Melek Karadeniz diyor ki:

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.