На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Пет причини да гласуваме мажоритарно

Първата и основна причина да изберем мажоритарната система за гласуване е, че имаме проблем с доверието във всички институции. Хората нямат усещането, че реално управляват властта. Властта е прехвърлена в ръцете на един елит, който непрекъснато доказва, че не работи за народа си в достатъчна степен. Ако искаме хората да имат доверие в институциите, трябва да имат усещането, че те ги избират, а не партийните елити. Това е подчертавано много пъти. Преди десет години Георги Първанов поде такава инициатива, но беше направено всичко възможно тя да бъде провалена с избирането на 31 района и с партийна пропорционална доминация… Всеки нов опит за смесена избирателна система ще доведе до същия крах. Аз съм за чистия вариант на мажоритарна система, защото нашата демокрация не е изградена. Тя е продължение на тоталитарната държава заради преплетените интереси, които станаха възможни чрез пропорционалната система.

Втората причина е, че ако искаме да имаме справедлива държава, наистина независими институции и разделение на властите, ние трябва да дадем самочувствие на всяка една сфера. А до какво се докарахме – до зависима съдебна власт, зависими медии, зависими обществени говорители – няма как тази система да се разгради по друг начин, освен с индивидуален вот. Само тогава ще дадем на избрания депутат самочувствие, че именно той е представител на определена група хора, която му се доверява. Очевидно институциите, които запазват най-високо доверие в България, са мажоритарно избраните. Това са кметовете и президента.

Третата причина е, че олигархичните кръгове се договарят с лидерите на съответните партии и депутатите са безгласни букви, които ако искат да бъдат в следващия парламент трябва да се подчиняват на волята на лидера или на партийното ръководство. Това води до свръхцентрализация. Всички въпроси се решават на половин километър от Народното събрание в съответните кафенета. Реално хората от провинцията и локалните общности нямат никакъв достъп до властта, те са напълно изолирани. Партийните феодали, които владеят на местно ниво структурите, не допускат нищо ново да излезе напред и виждаме как партийният елит е от едни и същи хора. Бих искала да видя тези, които се смятат за „голямата работа“ в партийните ръководства, дали ще успеят да спечелят един многомандатен район. Много е трудно да се изправиш пред очите на хората и да докажеш, че ти си техният човек. В момента олигархичните кръгове са ни завледели отвсякъде. Самите партии създадоха кръга „Орион“, „Олимп“, „Агнешки главички“ и т.н. Истинският страх и акция срещу мажоритарната система е стахът на олигарсите, че няма да могат да се адаптират към новите условия. Ще им е по-трудно да купят 240 депутата, отколкото един лидер на партия. Но всъщност олигарсите са мними. Те възникват благодарение на това, че се договарят с този или онзи лидер на партия. С кого се договори Цветан Василев? С избирателите или с 5-6 властимащи в онзи момент? Така че крадецът вика дръжте крадеца.

Четвъртата причина. Говори се, че щели да се купуват хиляди хора да гласуват за един човек. Ами хайде да видим как ще стане това. Истината е, че повечето хора не се интересуват от това да получат 20 лева, а дали някой защитава интересите им. Те нямат усещане, че с досегашната пропорционална система техните интереси са защитени. Точно обратното.

Петата причина е стабилното управление. Когато една партия е изградена от хора със самочувствие, които индивидуално са се преборили, тогава и самата партия става силна. И тя има кураж да застане пред избирателите. А не на всеки два мандата да виждаме нови и нови партии. Мажоритарната система изгражда стабилни партиите отвътре и не позволява на крайностите да достигат до парламента. Избирателият е разумен и предпочита умерени алтернативи. Не случайно постоянно даваме за пример стабилни държави с мажоритарни системи като Англия и САЩ.

 

Избирателите не сбъркаха на референдума

Партиите се съпротивляват на мажоритарния избор, защото не искат да работят и да селектират читави хора. Искат до безкрай да ни скачат върху главите и затова впрегнаха кой ли не да обяснява как хората са сбъркали на референдума. Само че избирателите много добре усещат за какво става дума. Несъстоятелни са обвиненията, че хем само големите партии ще влязат в парламента, хем има опасност той да е разнороден и неуправляем. Очевидно нито едното, нито другото е вярно. Това са две взаимноозключващи се тези.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Г-жо Радева,мислех че сте по далновидна и здравомислеща.В такъв парламент ще влязат такива като съветникът от Столипиново,който не може да чете,бат Салита и такъв Карадъй,който не меже две думи смислено да каже на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК и поне половината депутати ще бъдат такива.Такъв парламент ще прави закони згодни с основният закон-Конституцията на Републиката,това ли искате?!?!?

  1. Абе ти четеш ли кво си пишеш? Ще влязат хора като Бат Сали и Карадайъ, е че тия двамата сега къде са?

 2. трудно е да се каже… да дойде есента, тогаз да броим пилците.

 3. Толкова неистини и пълни заблуди трудно могат да се кажат в пет точки.В посочените за пример Англия и САЩ по колко партии има-само по две.Какъв е рейтингът на сегашния президент,нали е избран и той мажоритарно? И т.н. и т.н.Стига сте злоупотребявали с името на народа! Ако референдумът не беще заедно с изборите за президент,колко души щяха да гласуват на него?

  1. Веселст. Нито в САЩ нито в Англия има само по две партий две са главните но има много други. Не изказвай мнение само по общата ти култура от вечерните новини.

 4. Така става, когато в България, всеки се занимава с това, което не му е работа. След като дълги години Шоуто на Слави промотира и насажда чалгата в интонационната среда на родината, реши да наложи чалгата и в политиката и да причини такива беди, за които е бедно чалгарското им въображение. Това означава сигурното обособяване на етнически анклави в около 1/3 от територията на държавата, от където няма да има християнин народен представител и мултиплициране на „Бат Сали“ с по няколко хиляди ромски гласа. Това означава местните феодали и дерибеи с по няколко хиляди купени гласа да си пратят в НС лобисти за корпоративните им интереси. И за украшение и екзотика-по някой Азис и някой Слави на депутатските банки. Нали никой не си представя, че по популярност те няма да „отвеят“ някой професор по макроикономика, от когото ще зависи икономическото бъдеще на държавата? Масово българите си мислят, че в НС не се върши квалифицирана работа и всеки път депутати трябва да стават „нови” лица, без значение дали разбират от законодателство или не. Да си спомним изказвания на фолк певици като Нелина и др. подобни, които обясняваха защо са гласували за Бойко – „Ами на него всичко му разбирам“. А, че не става за държавник, че назначава откровени некадърници, че съсипва икономиката и държавата – няма значение. Важно е да е прост като нас.

 5. Някой помни ли поне ЕДНО име на някой от 31 мажоритарно избрани депутати през 2009 г.? Всички бяха от Герб, с изключение на няколко от ДПС. Всички бяха безлични мишки и твърде необразовани, за 4 години не се изказаха нито веднъж, някои криминално проявени, някои (от Герб) после съдени за вземане на подкупи в големи размери, няколко от тях (от Герб) твърдяха, че на 3 март, България се е освободила ПРЕДИ 500 години от турско робство. Бяха избрани, защото през 2009 г. медийният балон Борисов-Герб беше надут до пръсване и няколко, заради твърдия електорат на ДПС. Едва ли някой от гласувалите за Герб беше чел предизборната им програма, в която Герб обещаваше „средноевропейски заплати“ от 2000 лв.средно, българските пенсионери да ходят на почивка на Канарските о-ви като европейските им връстници и подобни благини, а като дойде на власт, Герб веднага замрази доходите за следващите 4 год. и гонеше протестиращите майки с колички и всички протестиращи, а Борисов хулеше Станишев, защото увеличил пенсиите, които Борисов трябвало да плаща. Едно от първите обещания (единственото, което Герб изпълни) беше, че „Герб ще бъде гарант за влизането на Турция в ЕС“. Така че, не е важно кой какво прави, а кой какво лъже, че прави и на кого слугинските медии дават денонощна трибуна. Тази фалшива популярност, тези фалшиви медии и етническият, корпоративен и купен вот ще напълнят НС с популярни ЗА МОМЕНТА хора и партии, които ще изкривят представителството на народа. Българите никога не гласуват за хора, от които те и държавата ще имат полза, а за временни медийни „герои”.

 6. Със сигурност една от тези личности, на които хората ще се доверят в светлото бъдеще, ще е Тошко на Слави. По-добре е от бат’Сали, ама не много.

 7. Само един въпрос : „Колко гласа без партия ГЕРБ зад гърба си би получила кандидатката им и колко гласа без БСП би получил Румен Радев?“.У нас просто се гласува партийно и който и да е кандидат доникъде няма да стигне без партийна подкрепа.Някои кандидати като Сидеров/балотаж 2006 г./ и Румен Радев значително изпреварват резултатите на издигналите/подкрепилите ги партии,но все пак и зад тях и имало партии.При това положение партия срещу която има протестен вот,дори и първа по големина да е може да остане без нито един депутат.Резултатът в софийският Младост повтарящ резултатът от президенският вот също е пример в тази насока.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.