На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Пет разновидности на славата Има дейности, за които публичността е полезна, но не всеки може да прецени щетите от нея

Тайната на личния живот е част от човешкото достойнство и всеки човек очаква, че неприкосновеността му ще бъде зачитана. Но тази неприкосновеност не е абсолютна, а в журналистиката, както и в правото, личния живот може да отстъпи пред обществения интерес. Това е познатият и работещият подход, но често безцеремонен. Възможно ли е да пренаредим по-прецизно редакционните си преценки.

Категориите от обществен интерес получават своето внимание по общоприетите правила и обикновено съдържат съображения от обществен интерес, като например разкриване на престъпления или съдебни спорове, защита на общественото здраве, предотвратяване на заблуда на обществеността и повишаване или принос към публичните дебати.

Но малко внимание се отделя на развитието на класификацията на славата. Поверителността принадлежи на хората, но някои хора са известни или според критериите на журналистиката са интересни. Има дейности за които публичността е полезна, както и съпътстващата я слава. В мемоарите си „Хрониките“ Боб Дилън отбелязва, че „неприкосновеността на личния живот е нещо, което лесно можете да продадете, но не можете да го купите обратно“.

Но не всеки, получаващ известност, може разумно да прецени щетите в личния си живот които ще понесе с придобиването на славата. Би било полезно да се запитаме на какъв вид слава човек ще се зарадва или ще я изтърпи и преживее. Типът слава, разглеждан в комбинация с каквито и да било фактори от обществен интерес, може да е от значение при конкретните обстоятелства и може да помогне при вземането на решения, относно степента на оправдано нахлуване в личното пространство.

След години, прекарани в разглеждане на съдебните решения и журналистическите етични дела, водени за неприкосновеността на личния живот, мога да кажа, че категорията на славата, в която ищецът се вписва, може да бъде факторът за крайния резултат, независимо от това дали е спечелил или загубил.
В общи линии имаме пет категории слава:

• Слава след избор или назначение. Политиците, съдиите и други служители в държавните служби трябва да изтъргуват известна част от личния си живот, обикновено временно за сметка на получената власт, която им е предоставило обществото. Тогава е оправдана известна загуба на личен живот.

• Слава след постиженията придобити от филмови, телевизионни и музикални звезди, спортни шампиони и други, управляващи големи организации или други, които са постигнали иновативен принос в своите области.

• Слава по асоциация. Хората, свързани с онези, които са се прославили или опозорили като съпрузи, деца, родители, братя и сестри, отразяват част от славата, но не винаги се гордеят с това. Нашествията в личния им живот обикновено се нуждаят от внимателна обосновка. Съпругата на политик не е синоним на политик, но може да се наложи да разкрие сделките с акции на съпруга, ако обществото имат отношение към това.

• Славата по случайност се случва предимно на анонимни хора, случайно попаднали в трагедия или бедствие, и по-рядко в добра сполука. Първоначално те не възнамеряват да споделят неприкосновеността на личния си живот, а по-скоро това е вследствие от случайното събитие, което обикновено е травмиращо. Те нямат подготовката да бъдат център на общественото внимание и често имат най-мощния мотив да се усамотят. Това е един от аспектите, поради които ние хората ценим неприкосновеността на личния живот, с цел да се възстановим, когато сме наранени или наскърбени.

Да, има ли граници и къде?

За тези, които са в другите категории на слава, това, което ги прави известни, е само един аспект от техния живот. Те играят във високобюджетни филми, играят тенис по-добре от всеки друг в света, или са избрани да управляват, техният брат е сериен убиец, или президент, който някога е преживял сексуален тормоз.

Интересна е гледната точка на съдията по съдебно дело за нарушаване на личния й живот, заведено от модела Наоми Кембъл за публикувана нейна фотография, на улицата и извън мястото, за срещи на анонимните наркомани. Лейди Хейл написа: „Ако това е представено като снимка на Наоми Кембъл, заснета на обществена улица, не може да има оплакване. За нея значителна част от живота й е да бъде фотографирана, изглеждаща зашеметяващо в дизайнерско облекло.

Читателите очевидно се интересуват от това как изглежда тя, когато излиза от магазина с бутилка мляко. Няма нищо съществено лично в тази информация, нито може да се очаква това да навреди на личния й живот.“ Съдът все пак е отсъжда в нейна полза. Дори публиката да се интересува от това как тя се справя с проблема с наркотиците, вестникът беше наказан за нахлуване. Нейната терапия е аспект от живота й, който не е свързан с нейната работа като модел.

Тези категории не винаги са отчетливо оформени, но ние трябва да ги използваме и ако се налага да обясним, как, те са допринесли за легитимността на решенията, които правим относно поверителността на другите.

 

Кралският блясък е уникален

Как да решим къде е очертана границата между публичността и личния живот на тези, които са родени, или са се оженили в кралско семейство? От средата на 20-и век най-малкото те съществуват, за да са в медиите. Британската преса е наясно с проблема. Когато пресаташето на кралицата твърди, че “кралицата има право да очаква, че семейството й ще има уединение в дома си, на което се радват всички останали семейства”, пресата се питаше дали това е реалистично, след като “всичко, докосващо короната, е обществен интерес”, и може да има само малки бягства от “тази ожесточена светлина, насочена към трона”. Ако животът им е предназначен за обществено потребление, той трябва да се консумира.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Уникални сте и вие с раболепието си гладкоумни драскачи! Вече линк не можеш тук да поставиш, защото вашата истина трябва да тържествува, а че ютуб е пълен с документалистика за малтретиране на деца от тази вмирисана буржоазия на вас не ви дреме! Негодници сте!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.