Банките са готови да преминат стрес теста на ЕЦБ Ако резултатите са добри, България ще е изпълнила едно от най-важните условия за участие в Банковия съюз

На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Пет случая, когато антибиотиците не помагат

Температура и хрема, кашлица и главоболие – при подобни симптоми повечето хора започват да се самолекуват с антибиотици. Положителният ефект е нищожен – напротив, рискувате в организма ви да се развият бактерии, получили вече устойчивост към лекарството.

Ето пет разпространени болести, при които в никакъв случай не бива да се прибягва към антибиотици:

1. Болки в гърлото. Най-често те са предизвикани от ангина – вирусна инфекция, срещу която антибиотиците са абсолютно неефективни. Неизвестно поради каква причина много хора започват курс с безполезните в случая лекарства, игнорирайки правилното лечение.

2. Остър бронхит. Противната дразнеща кашлица също не е причина да се минава на антибиотици, дори да продължава дни наред. Тук често грешат самите лекари, които назначават лечение от вирусна инфекция дори в случаите, когато няма и следа от нея.

3. Профилактика. Да, съществува дори метод за такъв прием на антибиотици! Той обаче води до големи проблеми – ако имате грип, често възникват усложнения като бронхит. Ако обаче сте взимали антибиотици, микробите в основата на заболяването вече са изработили нечувствителност към лекарството.

4. Синузит. Всяка година десетки хиляди страдалци се сблъскват с това неприятно заболяване, т.е. продължителна хрема, която довежда до възпаление на носния проход. В повечето случаи причинителят е вирус, а на 83% от болните все пак им се предписват антибиотици.

5. Зъбобол. Въпреки разпространеното мнение, бактериите много рядко предизвикват възпаление на зъбния нерв. Точно затова самолечението с антибиотици не води до нищо добро, но неизвестно защо лекарите често ги предписват просто така, за всеки случай. По този начин те се застраховат да избягнат последващ гноен процес около зъба.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.