Пет чаши вино седмично състаряват ДНК-то

Учените от Оксфорд са изчислили, че увеличаването на седмичната консумация на алкохол причинява три години остаряване.

Алкохолът скъсява теломерите в хромозомите

Знаем, че алкохолът не е полезен за нашето тяло, но учени от Оксфордския университет доказаха, че нещата са много по-лоши, отколкото си мислим. Според тях ДНК-то на хората, които пият повече от 17 единици алкохол седмично (равно на около пет големи чаши вино или осем бутилки бира), старее по-бързо.

Проучването е публикувано в списание Molecular Psychiatry. То е установило, че прекомерната консумация на алкохол причинява увреждане на ДНК като скъсява теломерите (защитните “капачки” в краищата на хромозомите), което в крайна сметка може да доведе до свързани с възрастта заболявания и появата на рак.

Направените тестове показват, че 40% от най-тежките пиячи в проучването (с над 17 единици алкохол седмично) имат по-къси теломери. Останалите 60%, които са пили по-малки количества или въобще не са консумирали алкохол, са имали генетично непокътната ДНК.

Дължината на теломерите се смята за индикатор за биологично стареене. Когато станат твърде къси, клетките не могат да се делят и дори умират. По-малките дължини на теломерите се свързват с болести на стареенето, включително алцхаймер, рак и коронарна болест на сърцето.

Учените са изследвали връзката между консумацията на алкохол и дължината на теломерите при повече от 245 000 участници между 2006-а и 2010 г. Повечето са били пиячи в момента, само 3% никога не са пили и 4% са го правили в миналото. Средната възраст на участниците е 57 години, почти поравно мъже и жени.

Изследователите са открили, че увеличаването на седмичната консумация на напитки от 10 на 32 единици е свързано с три години остаряване. Резултатите от проучването подкрепят теорията, че алкохолът влияе пряко върху дължината на теломерите. Експертите препоръчват не повече от две питиета за мъже и едно за жени в дните, в които пият алкохол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука