Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Управляващата „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша

ВМРО ще инициира среща на всички избрани за евродепутати от България

ЕНП остава първа политическа сила в Европейския парламент

Мария Габриел: Благодаря на българите, че ни дадоха прошката си днес

Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор) “Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Бюлетините вече пристигат в зала „Арена Армеец”

Бойко Борисов няма да коментира днес изборната победа В брифинга на ГЕРБ ще участват избраните за евродепутати

Марин льо Пен води пред Еманюел Макрон на евроизборите във Франция

ЦИК обяви края на изборния ден

МВнР: Изборният ден в Халкидики приключи с достатъчен брой бюлетини

Мъж от Смядово стана донор, спасява човешки живот

Пехотата отсрами отново българската армия Тази година вертолет МИ-17 не излетя с трикольора, за да открие военната част на парада

Стотици граждани и гости на столицата се стекоха, за да видят марша на войската и военната техника, който премина по жълтите павета. Снимки: Булфото и Денислав Стойчев

Слънцето бе неотменен спътник на водосвета на знамената

И тази година пехотата бе лицето на войската, което я представи пред жителите и гости те на столицата, дошли да видят парада на войската. Както показва историята, тя винаги е побеждавала в битките за оцеляване на България.

Премиерът Бойко Борисов уважи празника на войската и изгледа военния парад на пл. „Княз Александър I Батенберг”.

Близо 1000 бойци в 10 блока от Въоръжените сили маршируваха на жълтите павета на пл. “Княз Александър I Батенберг” за 6 май. Представителен блок с бойни флагове светини, начело със Самарското знаме, поведе армейския парад. В строя обаче знаменосците държаха копие на знамето. Причината е, че оригиналът се показва много рядко – на 10-20 години веднъж и се излага в специална камера. Тя поддържа определена температура и влажност на въздуха, който преминава през специални филтри, очистващи го от микроби. Експерти по реставрация обясниха за “Труд”, че Самарската светиня периодично се подлага на специална консервация, за да се запази и не се разпадне.

Още в ранните часове на Гергьовден центърът на столицата бе отцепен от националната и военната полиция, за да се осигури безпрепятствено преминаване на колоните с военна техника и автобусите с бойците, участващи в парада. Военната техника бе дислоцирана в участъка от университета до ул. “Г. С. Раковски” и предизвика стълпотворение от любопитни граждани, най-вече семейства с малки деца.

Час преди началото на парада президентът Румен Радев присъства на водосвета на бойните знамена и знамената светини пред храм-паметника “Св. Александър Невски”.

Мотори с кош BMW и мотоциклети “Цюндап”, командирски джипове “Фолксваген” и камиони “Щаер” от 40-те години, с които армията ни е воювала през Втората световна война, също дефилираха на жълтите павета

Този ден смирява политиците, които рамо до рамо участват в празничната традиция. Корнелия Нинова беше рамо до рамо до бившия монарх Симеон Сакскобургготски. Вътрешният министър Младен Маринов, както и главният секретар на МВР Ивайло Иванов и висши военни също присъстваха. Пред Паметника на Незнайния воин дойдоха представители на държавния и политическия елит, на дипломатическия корпус, ветерани от войните и запасни военни.

Въпреки прогнозите за проливен дъжд и гръмотевици, слънцето беше неотменен спътник на божествената молитва. Имаше опасения, че лошото време ще провали авиационната част на парада, което за радост на стотиците присъстващи на площада, не се случи. Малко след 10 ч. военните пуснаха един изтребител МиГ-29 да прелети над множеството, за да разузнае метереологичната обстановка. Авиацията откри началото на парада с военна техника. За първи път от години въздушната армада не поведе вертолет МИ-17 с трикольора, тъй като единственият летящ вертолет от този тип се разби миналото лято край Пловдив, а останалите четири чакат за ремонт. Начело на авиационната колона бе страшилището щурмовият вертолет МИ-24, но той няма технически приспособления да носи националното знаме. И ВВС и пехотата показаха основните типове бойни платформи, с които разполагат.

 

Върховният главнокомандващ Румен Радев:

Армията трябва да заеме достойно място в обществото

“След десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност”. Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ Румен Радев в тържественото си слово по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия, след като прие строя на представителните блокове. Той подчерта, че това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред, като институция с високо обществено доверие.

Президентът бе категоричен, че армията е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на отечеството личности, които имат един идеал – свободна, силна и благоденстваща България. “На тях дължим признание и по-добри условия, за да могат да изпълняват достойно своята трудна, рискована и високо отговорна мисия”, допълни той.

 

С указ на княз Александър Батенберг

Честваме 6 май от 1880 г.

Военен парад на 6 май 1937 г.

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ №1 от 01.01 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден “За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ №5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря. След 1946 г. традицията в честването на празника е прекъсната. Възстановена е през 1993 г.

 

Из „Записки по българските въстания” от Захарий Стоянов

23 април 1876 г.

Гергьовден в село Петрич

(Априското въстание избухва на 20 април в Копривщица и след 2 часа кървавото писмо е пренесено в Панагюрище. На 22 април в Панагюрище има парад и е осветено знамето. През нощта срещу 23 април Хвърковатата чета на Бенковски заминава за село Петрич.)

“Забравих да кажа, че тоя ден беше Гергьовден, 23 априлий. Слънцето наближаваше да се подаде, когато гласът на дървеното клепало се раздаде из коритото на бистрата Тополница. Бенковски се прекръсти набожно, който пример се последва и от четата.

Още няколко минути пътувание, и ето напреде ни пъстро множество мъже и жени, излезли из селото да ни посрещнат, не можали да се стърпят да дочакат своите избавители (!) в домовете си. Ние се наредихме двама по двама по чин и достойнство и певците запяха “Не щеме ний богатство” и пр. Като наближихме до онова място, гдето беше се спряло множеството, всичките си отложиха калпаците и почнаха да се кръстят, а някои от тях коленичиха по земята и плачеха като малки деца, че ги сподобил най-сетне господ да видят с очите си българска войска и български байряк. Когато един от нашите другари забележи на петричени, че не е време сега да се плаче и тъжи, но да се потрудят за приготовлението на нужните си неща, тия отговориха, че без сълзи е невъзможно. “Как да не плачем, господине? Забравя ли се така лесно всичко онова, което сме ние претеглили! – говореха тия. – Не е година, не са две, но цели стотини…”

 

„Град”

Изстрелва 40 снаряда за 20 секунди

Реактивната установка БМ-21 “Град” е наследник на легендарната “Катюша”. Тя изстрелва 40 снаряда за 21 секунди на разстояние 21 км. Залповият огън само на един дивизион от тези установки нанася страхотно поражение. Там, където попаднат снарядите, всичко гори и след това трева не никне.

 

Т-72

Стоманеният юмрук на войската

Руският танк Т-72 е основна бойна верижна машина на пехотата за отбрана и за настъпление. Притежава мощно въоръжение, сигурна бронева защита и висока маневреност. Тежи 41 тона, екипажът е от 3 души. Нашият Т-72 участва в съвместни учения на полигона “Ново село” с американския танк “Ейбрамс”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Ако сравним парада с който и да е до 1990г. ще видите огромна разлика….тогава е имало и войници и техника…

  1. Според немските колеги от приказки с тях на кафе през 60 и 70-те години, в Европа има(ше) две боеспособни нации: немци и българи. Обърнете внимание на факта, че американците и англичаните потвърждават това: само боеспособността на Германия и България беше насилствено тотално ликвидирана от съюзниците. Страх лозе пази.

 2. Кашика си е кашик, и без него не може! Когато служих 1967/ 1969, един капитан/ капитан Колов/ каза че всяка майка кашик не ражда!

  1. Така си , не всяка ражда толкова тъп та да е кашик !

   1. Ти защо си анонимен, бе – мерудия на всяка манджа? Пускаш се с различни псевдоними да мърсуваш юнашки, плъх анонимен! Колко ти плащат за антибългарските дрисни, агенте неграмонтен? Речникът ти е от 19 думи и превърташ на плейбек 4 (четири) пропагандни клишета. Не се натягай излишно, не се престаравай срещу българите, не се прави на американец – педерасе сбъркан от НПО-то.

    1. Твойта пенсия каква е? Офицерска ли? А мойта майка е със 220 лв. Баща ми така и не дожива до пенсия. Зада можете шапкарите да се пенсионирате на 45. Патриоти…

     1. Пенсията ми не е офицерска. Имам две специализации като офицер от армията, но съм пенсионер като заводски инженер с ниска заплата.
      За разлика от някои гъски с акъл колкото на едно пиле знам, че няма как да има държава без армия. Незащитената територия автоматично става малка част от съседната държава, имаща боеспособна армия. Опитай се да го разбереш това. Такъв е светът и е създаден по силата на природните закони. Това важи и за България.

 3. Посрешнахме и този парад със стара съветска техника останала ни от онези години.ПАри няма,а новите братя ни уй не дават даром

  1. Преди 89-та , имахме 350 бойни самолета , сега 10 , 2200 танка , повече от Турция и Гърция взети заедно , сега 80 , оперативно-тактически ракети способни да носят ядрен заряд и обсег 600 км и повече , тактически ракети и много , много друга техника , нарязана под зоркото око на американския посланик , армия 154хил. сега 20 х. Това беше най силната армия на Балканите и половин Европа , съобразяваха се с нас , сега всичко ни вземаха и никой не ни брои за слива !

   1. Да уточня, че безродните изроди симеон и соломон нарязаха ракетите по искане на натовска турция.

   2. Ти пък 2200 танка , сега не могат да намерят екипажи и за 50 !
    Спреш ли да имаш войници, техниката няма какво да я правиш

    1. Запознат , екипажи имахме , но след като ни нарязаха техниката на скрап , ни вземаха и младите хора т. е. екипажите , и то не за друго а за да им чистят кенефите и мият чинийте ! А имахме и 4 подводници чийто екипажи може би и те са там , разбра ли сега !

 4. Всичко това което виждате , ЗРК С-300 , танкове , самолети , артилерийски установки и почти цялата техника им я е завещал Бай Тошо , сега един самолет не могат да купят , не знам кои са бедните тук , преди или сега !

 5. Съгласен съм напълно със запознат. Изгубиш ли хората техниката няма НИКАКВО значение. Ние обаче надминах е всичко и изгубихме всичко-хора и техника.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.