Печено куче, кобра на скара и чай от канабис - гастрономическите капризи на най-жестоките диктатори

Печена кобра. Халюциногенен корен. Печено куче. Това са част от любимите ястия на най-бруталните диктатори на 20 век. Книгата на Виктория Кларк и Мелиса Скот „Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants“ разкрива изненадващи факти за диктаторите, включително маниерите им на масата, хранителни навици и страхове от отравяне. Ето и няколко от тях.

Ким Чен Ир обича супа от перки на акула и кучешко месо, както и свинска мас. Севернокорейският диктатор смята, че супата от кучешко месо му придава неуязвимост и мъжественост. Той е голям любител на коняк Hennessy.

Ким Чен Ир управлява от 1994 до 2011 г. и докато е на власт, Северна Корея изпада в дълбока криза, която се превръща в масов глад. Докато корейците гладуват, лидерът държи голям екип от специално обучени жени, които проверят дали целият ориз в чинията му има еднакъв размер, форма и цвят.

Адолф Хитлер е вегетарианец и в края на живота си яде само картофено пюре и бульон. Някои смятат, че придържането му към вегетарианска диета е идеологически мотивирано, но вероятно той се въздържа от месо, за да се бори с хроничното подуване и запек.

Хитлер, лидерът на нацистка Германия, е известен с превземането на обширни територии в Европа и Северна Африка по време на Втората световна война и масовото унищожаване на евреи, цигани, славяни и други народи. Той толкова се страхува да не бъде отровен, че държи група от 15 дегустатори и яде само ако никой от тях не умре в рамките на 45 минути след приемането на храната.

Съветският лидер Йосиф Сталин много обича родната си грузинска кухня, в която преобладават орехи, чесън, сливи и вино. Той обича да се състезава по количеството изпити напитки и да се наслаждава на храненето, което често продължа повече от шест часа. Комплексно меню се изготвя от цял ​​екип готвачи.

Италианският диктатор Бенито Мусолини обича проста салата, гарнирана с едро нарязан чесън, полята със зехтин и поръсена с пресен лимонов сок. Той вярва, че френската кухня е „нищо“. Мусолини, който основава фашистката партия в Италия и изгражда тоталитарна държава, предпочита да вечеря у дома със съпругата си с Ракел и петте си деца. Обядът в къщата е в точно определен час и всички чакат на масата с пълни чинии, докато главата на семейството се появи.

Бившият диктатор на Уганда, генерал Иди Амин, обича печено яре, маниока и хляб с просо. Той яде 40 портокала на ден, вярвайки, че това е "естествена виагра". По-късно, когато живее в изгнание в Саудитска Арабия, той обича да хапва пиле в KFC и пица.

Иди Амин сваля избраното правителство с военен преврат и се обявява за президент. Той брутално управлява Уганда в продължение на осем години и избива около 300 хиляди граждани. Иди Амин има период, когато обича всичко британско и дори поставя началото на традицията за вечерно пиене на чай. Носят се слухове за неговия канибализъм.

Камбоджанският диктатор Пол Пот обича еленско месо, месо от дива свиня, змии, пресни плодове, бренди и китайско вино. Харесва и печена кобра. Пол Пот и неговите комунистически Червени кхмери организират брутална програма за социално възстановяване, която довежда до екзекуцията, прекомерната работа или глад на близо 2 милиона камбоджанци. Пол Пот организира луксозни пиршества, а на поданиците му е позволено да ядат само вода с няколко зърна ориз.

Румънският лидер Николае Чаушеску обича вегетарианска лазаня със сос от яйца, разбити със заквасена сметана, румънски шаран в аспик, както и прости салати от домати, лук и сирене фета с пържола. Чаушеску управлява социалистическа Румъния от 1965 до 1989 г. Той не яде храна, която не е непроверена и изхвърля ястия от чинията си на пода по време на официални събития.

Франсиско Масиас Нгуема, първият президент на Екваториална Гвинея, който избива или прави политически бежанци от една до две трети от населението на страната и при който Екваториална Гвинея започва да се нарича "африканското Дахау", обича да пие банг - чай, направен от женски кълнове от канабис и ибога, корен от африкански храст с халюциногенни свойства. Малко се знае за хранителните навиците на Нгуема, но има слухове, че той е канибал и събира черепи в хладилника си.

Хаитянският диктатор Франсоа Дювалие, известен още като Papa Doc, е диабетик и има сърдечни проблеми, когато идва на власт през 50-те години. До 1971 г., преди смъртта му, съпругата му го храни с лъжичка. След вечеря татко Док обича да се забавлява, като слиза в катакомбите, чиито стени са боядисани в кървавочервено, и наблюдава през малка цепнатина как враговете му биват изтезавани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения