Печка е причинила взрива в Хитрино, според експертизата

Дерайлиралите цистерни насред центъра на шуменското село Хитрино във фаталния 10 декември 2016 г.

Печка е причинила взрива в Хитрино. Това стана ясно по време на днешното заседание в Шуменския окръжен съд по делото "Хитрино".

Обвиняеми за влаковата катастрофа от 10 декември 2016 година са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак. Димитър Михнев и Радослав Петков ще отговарят за смъртта на 7 човека и 14 пострадали.

На днешното заседание бе представена пожаро-техническата експертиза за причината, довела до взрива на изтеклия от дерайлиралите цистерни газ пропилен.

Инж. Марко Марков от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ посочи, че източникът на запалване е печка на твърдо гориво, открита в една от разрушените къщи.

Само на това място имаше разрушения в 4 посоки, допълни експертът, цитиран от „Дарик“. Той бе категоричен, че няма как контактната мрежа да е предизвикала взрива.

Според ескпертите, изготвили експертиза, възпламеняването е възникнало между 3 и 5 минути след дерайлирането на композицията. Тогава напрежение в контактната мрежа не е имало.

Според изчисленията през 80-сантиметров отвор в цистерната са изтекли 45 тона пропилен за 39 секунди.

Зоната на контактната мрежа, където се намира, там концентрацията на изтеклия газ е много по–висока.

Задължително трябва да се получи разсейване на облака, за да попадне концентрацията на пропилена с въздуха тази потенциално експлозивна атмосфера – между долни и горни граници за взривяване на този газ, каза инж. Марко Марков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България