Печките на пелети - спорна мярка срещу мръсния въздух

Подмяната на горивните уреди ще увеличи двойно разходите за отопление

Високоефективните и екологични стърготини заминават за Гърция, показва проверка на „Труд”

Близо 111 милиона лева ще бъдат разпределени между общините в България за намаляване на замърсяването на въздуха.

Финансирането е по Приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ).

Отпускането на парите е разделено на етапи, като по време на първия, който започва до края на годината, ще бъдат осигурени 65 млн. лв. Засега с одобрени програми за качество на атмосферния въздух са седем местни управи - Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София. За тях управляващият орган на ОПОС у нас е преценил, че плановете им покриват изискванията на Европейската комисия. Едно от тях е подмяната на обикновените печки с печки на пелети, които да бъдат купени от общината и дадени безплатно на домакинствата.

„Труд” направи проверка за ефекта от изпълнението на това изискване, тъй като твърдите горива са основният отделител на фини прахови частици (ФПЧ).

Оказва се, че въпреки че са по-екологични от дървата за огрев, пелетите също отделят ФПЧ. Най-добрите и скъпи от тях отделят около 30% прахови частици. А при по-евтините се стига и до 50 на сто изхвърляне на ФПЧ.

В разгара на летния сезон (юли и началото на август) един тон пелети се продава между 460 и 490 лева, обясниха производители. С наближаването на студените месеци цената се покачва, като ще надхвърли 500 лева.

„За помещения от около 100 квадратни метра, което ще се топли с пелетна печка, са нужни около 4-5 тона пелети”, обясни пред „Труд” голям производител от Софийска област. Колегите му от други райони на страната потвърдиха това.

0809_1_192044Елементарната сметка показва, че разходът на домакинство, което в момента ползва дърва за огрев, ще се повиши поне два пъти, когато премине на пелети. Защото малка къща от 100 квадрата може да изкара зимата с 10 кубика дърва. Въпреки че тази година те отново поскъпват и кубикът е между 90 и 100 лева. Така средната стойност за един отоплителен сезон на дърва остава под 1000 лева. Докато след прехода към пелетни печки разходът на домакинството ще набъбне до поне 2000 лева.

Друг проблем е самото помещение. От изискванията на Брюксел не става ясно за какви помещения точно става дума. Печка на пелети без инсталация може да отоплява една голяма стая. За да е подходяща температурата и в другите стаи, ако има такива, е нужно да се изградят така наречените водни ризи. Проверката на „Труд” показа, че най-евтините инсталации започват от около 4500 лева – непосилна сума за голяма част от българите.

От управляващия орган на ОПОС у нас съобщиха за „Труд”, че „към момента се провеждат експертни разговори относно възможността тези разходи (инсталациите – б.а.) да бъдат за сметка на оперативната програма”.

Истината е, че ако и инсталациите бъдат платени от ОПОС, разходът ще стане огромен и парите по програмата за качеството на въздуха няма да са достатъчни за реални резултати.

От институциите признават, че най-бедните райони в страната са с най-мръсен въздух, тъй като там слагат в печките най-евтиното твърдо гориво. Именно некачествените дърва отделят най-много ФПЧ във въздуха. По-голямата част от населението в тези общини дори не купува дървесината, а направо отива в горите и сече незаконно.

Прогнозата е, че когато на такова домакинство, свикнало да се отоплява без пари или за много по-малко, му се подари пелетна печка, то ще я приеме. Но тя няма да влезе в употреба, защото хората ще продължат по стария начин – с дърва, които си купува на ниска цена или си набавя безплатно с незаконна сеч.

Очевидно мярката, фаворизирана от европейските институции остава много спорна за нашата страна. Въпросът е дали българските власти са склонни сляпо да се доверят на Брюксел, което ще доведе до изхарчване на 111 милиона лева по ОПОС без съществен ефект върху качеството на въздуха.

 

Другите варианти

Климатици, газ, филтри за комини

Сред останалите варианти, които Европейската комисия одобрява по КАВ, е финансирането на поставяне на климатици, присъединяване към газификациионна или топлофикационна мрежа.

Климатиците също се оказват предпочитана възможност от общините, но в България отоплението на ток все още е непосилно за повечето домакинства. То излиза по-скъпо от това на дърва за огрев.

Присъединяването към газификационна мрежа също изисква много пари от домакинството, тъй като изграждането на самата газова инсталация в апартамента или къщата е няколко хиляди лева. Отделно много малка част от България е газифицирана.

Топлофикации няма в цялата страна, а 111-те милиона лева по ОПОС не стигат за изграждането на такава сложна топлопреносна иннфраструктура и за един среден по големина квартал, бяха категорични експерти пред „Труд”.

Специалистите са категорични, че най-евтината, бързо приложима и доказано ефективна за България мярка е монтаж на комините на електростатични филтри. На това мнение са и в Националното сдружение на общините в България, които вече изразиха позицията си по време на заседанието на Комитета за наблюдение на ОПОС, провело се на 17 май в София.

Филтрите „улавят” ФПЧ, като ефективността им е близо 90%. На този етап, по информация на управляващия орган на ОПОС у нас ЕК не одобрява тези уреди като самостоятелен метод и ги разрешава само като съпътстващ – тоест нова печка на пелети и филтър на комина. Но филтър без модерна скъпа печка не може.

Основната теза на противниците на електростатичната технология е, че те давали голям разход на ток. Но проверката на „Труд” показа, че такъв уред харчи 20 лева годишно.

В специализираните среди вече подозират, че с действията срещу филтрите се прокарват лобистки интереси, които целят пълното премахване на електростатичната технология от ОПОС.

 

Абсурдни идеи

В медиите вече се появяват и налудничави идеи за отопление на газ от бутилки пропан-бутан, които се доставят по домовете. Според експертите, с които „Труд” разговаря, този вариант е абсурден, защото една газова бутилка не може да стопли дори помещение от 10 кв. м за дълго време.

 

Производители на пелети:

Качествените стърготини са за износ

„Качествените пелети, които се произвеждат в България, се изнасят в Гърция, защото там хората са по-платежоспособни. Логично е когато производител има качествен продукт и навън му предложат по-добра цена, той да се възползва. Може да се каже, че по този начин тук остават пелетите с ниско качество, които отделят повече ФПЧ във въздуха при изгаряне. Но нашият пазар не може да си позволи цената на висококачествените, които се изнасят. Въпреки това те остават по-екологични от твърдите горива.” Това обясниха пред „Труд” големи производители на пелети.

„Качествени пелети у нас отдавна не се намират лесно. Основният проблем е, че дървата, от които се правят пелетите, са скъпи, няма работници, а и самото производство е по-сложно. Две трети фабриките и цеховете за пелети фалираха и затвориха. Има огромен недостиг”, казаха още производителите.

Според тях ако общините не поемат изграждането на инсталации на избраните за подпомагане с печки на пелети домакинства, хората няма как да се справят финансово.

Производителите обърнаха внимание и на друг разход: „Пелетите са в чували от по 15 килограма. Тези чували трябва да се съхраняват на сухо и да не са на пряка слънчева светлина. Трябва да има помещение, не може да седят навън. Ако се намокрят, пелетите се разпадат на прах”.

Тоест домакинствата с нови пелетни печки трябва да имат помещение, където да се събират 4-5 тона. Ако няма такова, трябва да се изгради, което изисква още пари, които подпомогнатите ще трябва да дадат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес