Пешеходецът няма да е виновен, ако го блъснат на "зебра"

Снимка: Архив

Пешеходецът вече няма да се счита за съпричинител на ПТП, когато то е станало на обозначена пътна маркировка, а водачът е превишил разрешената максимална скорост или е нарушил друго правило от Закона за движение по пътищата, имащ отношение към произшествието.

Това решиха с почти пълно единодушие депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за движение по пътищата. „За“ текста гласуваха 79 народни представители, а трима - „въздържали се“. "Против" нямаше.

В рамките на дебата народният представител от ГЕРБ Нели Петрова, която е майка на прегазената на пешеходна пътека Лора Казанлиева, заяви, че е крайно време да спре войната по пътищатa.

Днешното решение идва след като преди време Висшият адвокатски съвет излезе със становище по тълкувателно дело на ВКС, според което пешеходецът няма абсолютно право при пресичане на пешеходна пътека.

"Предимството, гарантирано от закона, е налице единствено ако човекът е застанал на „зебрата" правомерно и е съобразил пресичането си със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващия автомобил", се казва в становището, което беше поискано от председателя на съда, правосъдния министър и главния прокурор.

Повод за него стана именно смъртта на Лора Казанлиева от Варна, прегазена от моторист на пешеходна пътека. Подсъдимият за произшествието получи две години затвор, а крайното становище на съда беше, че Лора е съпричинител на инцидента.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България