Йорданка Фандъкова: 90% от автобусите догодина ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт

„Арестуваха“ камион с крадена дървесина във фабрика за пелети

Ловец от Елена се прострелял с пушката си Нараняването станало по невнимание при почистване на оръжието

България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията, земеделието, образованието, отбраната и борбата с тероризма

Разследват водач на джип, прегазил пастирско куче

Ало измамници завлякоха баба със 700 лева и злато

Прокуратурата: Няма достатъчно данни за извършено престъпление от Атанас Семов

Откриха тяло на 24-годишна жена в столичен хотел Задържан е 37-годишен мъж

Зелената икономика донесе Нобел на Уилям Нордхаус Той е един от привържениците на идеята за облагане с данък на вредните емисии

Тролейбусни жици паднаха върху кола в Пловдив, няма пострадали

Православната църква почита Свети Данаил

Вежди Рашидов открива нова изложба Темата на експозицията е “Пейзажът в акварела и главата в скулптурата”

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът се развива за около 2-3 часа

Русия използвала социални мрежи и медийни платформи за дезинформация по време на президентските избори в САЩ

Над 600 снегорина са чистили пътищата в страната през изминалата нощ

Пием кротко по паркове и градинки Без ремонти по обяд и без строежи по празниците

Очаква се до края на годината Столичният общински съвет да гласува новата наредба за обществения ред, която да регламентира пиенето по градинките.

Софиянци ще могат да пият кротко по паркове и градинки. Това става ясно от новата наредба за обществения ред в столицата. Очаква се тя да влезе в сила от началото на следващата година. Предстои обществено обсъждане на документа на 19-ти октомври. В наредбата е записано, че се забранява употребата на алкохолни напитки по улици, тротоари, площадки, градинки и паркове, ако тя води до противообществени прояви и нарушение на реда. Текстът предизвика бурни реакции и коментари сред гражданите. Аргументите са, че повечето от младите хора обичайно пият бира в парковете. Освен това голяма част от кафенетата са разположени по тротоари, площади и улици. В наредбата е записано, че употребата на алокохол в паркове и градинки ще се санкционира с глоба от 100 до 300 лв. или имуществена санкция до 500 лв.

“Идеята беше да се направи превенция, т.е. хората да знаят, че когато пият и това следва някакво девиантно поведение, те трябва да носят отговорност. Днес, обаче, юристи обърнаха внимание, че по този начин посочваме деяние, което води до нарушаване на обществения ред, а не самото нарушаване на обществения ред. Защото самото нарушаване е вкарано в наредбата. Така че, е много вероявно този текст да го премислим, модифицираме или оттеглим”, коментира пред “Труд” шефът на Комисията по обществен ред и сигурност Иван Илиев от ГЕРБ. И съветникът от ВМРО, който е един от вносителите Карлос Контрера потвърди, че предстои прецизиране на текста. Той обясни, че основен акцент в новата наредба за обществения ред е шумът. Каза, че документът е писан върху сигнали на столичани, най-много от които били срещу шума. В наредбата е записано, че се забраняват ремонти в жилищни сгради във времето от 14.00 ч. до 16.00 ч., както и след 22.00 ч. В този часови диапазон се забранява и шум от музикални уредби и домакински уреди, както и уроци по музика и др. Новост в наредбата е тотална забрана на строително-монтажни дейности и строителство през почивните и празнични дни. Изключение се прави само в случаите, в които има неотложни аварийно-ремонтни дейности, но и за тях се иска санкция от общината. Вдигащите шум в жилищни сгради ги грозят глоби до 200 лв. или имуществена санцкция до 400 лв. Според наредбата, извършващите нерегламентирани строително-монтажни дейности се глобяват от 100 до 300 лв. или с имуществена санкция до 500 лв.

В документа за първи път се забраняват пиратките и фойерверките, които съпътстват много от домашните купони, между 22:00 и 08:00 ч. По национални празници, или на Нова година, хората няма да бъдат ограничавани по този начин, увери пред “Труд” общинският съветник и един от вносителите на доклада за наредбата Симеон Славчев. Той обясни, че текстът подлежи на промени и той самият тепърва ще включва предложения от граждани.

Съветниците предлагат още забрана на организирането и провеждането на състезания с моторни превозни средства и участието в тях, с изключение на тези, провеждани на определени за целта места. Текстове има и за хората, които обикалят кръстовищата и уличните платна, за да мият прозорци или да продават дребни стоки. Под забрана се предвижда да бъде още складирането на дърва, въглища, строителни материали или отпадъци без разрешение за повече от 24 ч. по тротоари улици, зелени площи, които са предназначени за обществено ползване. Наредбата предвижда уличните музиканти да свирят само след позволение от Oбщината и на определени за това места.

Йорданка Фандъкова:
Забраните за бира и музика
са дискусионни

Забраните за бира в парка и за музика по улиците са дискусионни, предложените текстове не са съвсем ясни, важно е и дали може да се контролира прилагането им. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред bTV относно проекта на нова наредба за обществения ред в София.
По думите й пиенето на бира в парка няма да е нарушение, ако не се нарушава общественият ред. “Самите родители пият бира пред децата си. Това е много дискусионен въпрос, заяви Фандъкова.
Тя обаче е категорична, че нова наредба трябва да има, защото действащата в момента е от 1993 г., той като приетата през 2009 г. беше отменена от съда.
Относно редвидените забрани за шум, Фандъкова посочи, че жителите на София искат да се контролира нивото на шума особено в нощните часове и следобед.
Фандъкова припомни, че новата наредба предвижда от 14.00 до 16.00 ч. забрана да се пускат озвучителни уредби, шумни машини, както и прахосмукачки. От 22.00 до 08.00 ч. пускането им също се забранява. Същите ограничения се предлагат и за свиренето на музикални инструменти, пеенето за обучение и репетирането.
Обществено обсъждане на проекта ще има на 19 октомври.

Общинари дисциплинират с високи глоби

В Търговище дисциплинираха заведенията да спират нощната музика с по-високи глоби. Санкциите са резултат на обявената война от местната администрация на заведенията, които не спазват закона и принуждаваха години наред хората да будуват до сутрешните часове, докато някъде върви пиянска веселба. Заради този тормоз м.г. общината промени глобите в наредбата за обществения ред и завиши санкциите. Те вече са от 500 до 1000, а при повторно нарушение стигат до 5000 лв.

В Търговище забрана за пиене на бира или алкохол на обществени места, като паркове, няма.

В Благоевград съсобствениците в блоковете сами могат да избират реда за ремонти и купони, това е масова практика, затова домсъветите приемат правила задължаващи тези, които правят сериозни ремонти да уведомяват съседите си и да стиковат режима на работа с тях.

В Бургас заведенията, които са в жилищни сгради, трябва да прекратяват шума до 23 00 часа, а извън сградите- до 24 00 часа. За ремонти се спазват часовете за тишина в жилищните блокове и кооперации- от 14 до 16 часа. Забранено е на малолетни и непълнолетни да пият на открито.

В Сливен вдигането на шум е забранено от 14 до 16 ч. и от 22 до 7 ч. през работните дни, а през почивните – от 13 до 16,30 ч. и от 23 до 8 ч. При проверките, които полицията извършва по сигнали за силна музика, често са изземване самите уредби. След като бъде наложена глоба на нарушителите и те си я платят, общината им връща уредбите.

Глобите по Наредбата за обществения ред са от 50 до 1000 лева за физическите лица и от 100 до 10 хил.лева за юридическите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.