Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Пиенето вече не е на мода

В Германия наблягат на дисциплината и пробивността

Да се напиеш до безсъзнание, беше истинска мода сред германските младежи през последните години. Днешните млади хора обаче не искат да рискуват бъдещето си с алкохолни ексцесии. На почит са дисциплината и пробивността.

През миналата година всеки десети младеж на възраст между 12 и 17 години е посягал към чашката поне веднъж седмично. Много или малко е това? Учените твърдят, че е относително малко. Защото през 2004 г. 21% от младежите в Германия – т.е. двойно повече – са консумирали вино, бира, ракия, както и коктейли с високо съдържание на алкохол. А през 70-те години всеки четвърти тийнейджър е посягал към чашката.
Сега тенденцията е друга. Това показват резултатите от годишния доклад на правителството по въпросите на наркотичните зависимости. Не би било оправдано да се говори за „поколение от трезвеници“, но много индикатори сочат, че младежите вече предпочитат да контролират загубата на контрол, вместо да пият до безсъзнание. Освен това днес те по правило започват да употребяват алкохол доста по-късно, отколкото по-рано.

Първото им „запознанство“ с алкохола обикновено става на около 15 години, казва ръководителката на германската Централа за здравна просвета Хайдрун Тайс. Изследователите регистрират и друга тенденция. Младежите проявяват все по-голяма въздържаност към високопроцентовия алкохол.

Има две основни причини, които обясняват новите тенденции. По всичко изглежда, че мерките за превенция оказват въздействие. Педагогът Джон Литау вярва, че подетата кампания „Алкохол? Знай си мярката!“ оказва влияние върху младежите в Германия. Днешното мото на тийнейджърите е: „контролирана загуба на контрол“.

„Мързеливците вече изобщо не са на мода. На почит днес са дисциплината и пробивността.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Я ги доведете тези немски младежи на Слънчев Бряг и да ги видим дали ще бъдат толкова дисциплинирани! Ще се напият като кирки!

  2. Ми вместо да излизаш с приятели блъскаш затворен компютърни игри кат истинско евроатлантическо говедо.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.