На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Пиенето вече не е на мода

В Германия наблягат на дисциплината и пробивността

Да се напиеш до безсъзнание, беше истинска мода сред германските младежи през последните години. Днешните млади хора обаче не искат да рискуват бъдещето си с алкохолни ексцесии. На почит са дисциплината и пробивността.

През миналата година всеки десети младеж на възраст между 12 и 17 години е посягал към чашката поне веднъж седмично. Много или малко е това? Учените твърдят, че е относително малко. Защото през 2004 г. 21% от младежите в Германия – т.е. двойно повече – са консумирали вино, бира, ракия, както и коктейли с високо съдържание на алкохол. А през 70-те години всеки четвърти тийнейджър е посягал към чашката.
Сега тенденцията е друга. Това показват резултатите от годишния доклад на правителството по въпросите на наркотичните зависимости. Не би било оправдано да се говори за “поколение от трезвеници”, но много индикатори сочат, че младежите вече предпочитат да контролират загубата на контрол, вместо да пият до безсъзнание. Освен това днес те по правило започват да употребяват алкохол доста по-късно, отколкото по-рано.

Първото им “запознанство” с алкохола обикновено става на около 15 години, казва ръководителката на германската Централа за здравна просвета Хайдрун Тайс. Изследователите регистрират и друга тенденция. Младежите проявяват все по-голяма въздържаност към високопроцентовия алкохол.

Има две основни причини, които обясняват новите тенденции. По всичко изглежда, че мерките за превенция оказват въздействие. Педагогът Джон Литау вярва, че подетата кампания “Алкохол? Знай си мярката!” оказва влияние върху младежите в Германия. Днешното мото на тийнейджърите е: “контролирана загуба на контрол”.

“Мързеливците вече изобщо не са на мода. На почит днес са дисциплината и пробивността.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Я ги доведете тези немски младежи на Слънчев Бряг и да ги видим дали ще бъдат толкова дисциплинирани! Ще се напият като кирки!

  2. Ми вместо да излизаш с приятели блъскаш затворен компютърни игри кат истинско евроатлантическо говедо.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.