Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пик на киберзаплахите и кражбите на данни от големи компании

Пик на киберзаплахите и кражбите на данни от големи компании. В този набиращ огромна скорост бизнес вече участват дори 12-годишни деца, предаде БНТ. Според Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия само за една година български фирми са платили 2 млн. евро откуп, за да си върнат ценни за работата им данни.

Проучванията са категорични – 60% от атакуваните компании фалират до 6 месеца. Най-застрашен от кибератаки е малкият бизнес. Всяка заплаха може силно да понижи конкурентоспособността.

„Заради един грешно отворен имейл може да доведете компанията до фалит. Ще цитирам националния консултант по кибер сигурност Георги Шарков, който казва: когато разберем какви са последствията вече ще е късно“, коментира Ясен Танев, експерт по кибер сигурност.

Едва около 10 на сто от българските фирми взимат мерки, за да защитят базите си с данни и да използват сигурен софтуер. В същото време хакерите атакуват – компании и държавни институции, често и с наша помощ.

„Изпращане на съобщения по електронна поща, които при отварянето донасят вреда. Уебсайтове, от които си сваляте пиратски софтуер, който е предварително заразен. Стари версии на операционни системи, които имат слабости и се използват от хакерите, уебсайтове, които са занемарени и оставени в интернет“, каза още Ясен Танев.

Рискови не са само компютрите. Трябва да внимаваме и с електронните микрочипове, които се срещат и в битовата техника.

„Все по-популярно става това влизайки в дома си човек със своя телефон да може да пусне парното, климатика. За да е възможно, във всяко едно устройство се помества чип, който го управлява отдалечено. Доста често въпросните устройства с уж едно конкретно предназначения всъщност нямат почти никаква защита“, това отбеляза Георги Пенков, специалист по софтуерна архитектура.

А защитата е важна, защото според статистиката фирмите броят на хакерите средно по 15 000 евро, за да си откупят откраднатите данни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.