Пилешко натрови 20 работници от пазарджишко село, 15 хоспитализирани в инфекциозна болница

Двадесет работници от месопреработвателно предприятие в пазарджишкото село Величково са получили в четвъртък след обяд натравяне след консумация на храна от пловдивска кетърингова фирма - пилешко бутче с картофи в индивидуални разфасовки.

В 17.10 часа на 23 февруари в Регионалната здравна инспекция в Пазарджик е постъпил сигнал от директора на ОДБХ (Областната дирекция за безопасност на храните) д-р Петко Митев за случая и че след консумация на пилешко работниците са се почувствали зле, имали са силни болки в корема, придружени с повръщане и разстройство. С линейки на Спешна медицинска помощ и частен превоз всички натровени са транспортирани до МБАЛ-Пазарджик. В инфекциозното отделение на болницата са били хоспитализирани 15 от работниците с по-тежко протичане на натравянето, а останалите петима са освободени за домашно лечение. Веднага след постъпване на сигнала в РЗИ-Пазарджик, със заповед на директора на здравната инспекция д-р Фани Петрова е създадена организация за предприемане на бързи мерки. Проведено е задълбочено епидемиологично проучване, а от пострадалите са взети проби за микробиологично изследване. Резултатите от анализа,

които се очакват, трябва да покажат причината за хранителното натравяне.

Състоянието на пострадалите работници в петък сутринта е стабилно и значително по-добро, увери директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев. "Не искам да правя предположения, но прилича на стафилококово натравяне", смята д-р Вълчев.

Ако се окаже, че причинителят е златист стафилокок, това на практика означава, че трябва да се предприемат всички мерки във връзка с хигиенния режим на кетъринговата фирма. "Много щателно проучихме анамнезата на приетите в болницата работници. Търсихме допълнителни неща, но обядът им се е състоял само от пилешки бутчета с картофи, които са били в индивидуални опаковки с прибори за еднократна употреба. Към момента се смята, че става въпрос за вероятен хранителен взрив, но резултатът от микробиологичните анализи ще докажат тази хипотеза", коментира директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България