Пилотска грешка била причината за катастрофата край "Граф Игнатиево"

Пилотска грешка е причината за катастрофата край "Граф Игнатиево", в която загинаха подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, обявиха на брифинг от Министерството на отбраната. 

"Комисията счита, че ситуацията се е развила от нормални до катастрофални нива. С въвеждането на самолета във вертикална фигура с тези параметри на самолета, ситуацията се е превърнала в сложна. След като екипажът не е предприел действия за аварийно напускане на самолета, ситуацията се е превърнала в катастрофална. В заключение комисията е констатирала "поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж", обясни полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба „Военна полиция".

"За мен като министър на отбраната е изключително тежко да приема този инцидент, защото човешкият живот е най-ценният капитал за Министерството на отбраната. Машините се купуват, самолетите също, но добре обучени професионалисти, в случая пилоти - не можем да върнем по никакъв начин. Мое задължение като министър на отбраната, както обещах, е да обявя подробности за случилото се, като ви информирам без да се намесвам в работата на Прокуратурата за резултатите от проверката на служба "Военна полиция", която е на мое пряко подчинение", посочи министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

"Много пъти ме питате за оставки – имате право да задавате този въпрос, защото всеки трябва да носи своята отговорност, но МО не е съд и не раздава присъди", подчерта той.

Министърът добави, че няма мероприятие на Въоръжените сили, което да не включва мерки за безопасност и бе категоричен, че командирите трябва да вдъхват респект и надеждност.

"След като стане ясна цялата информация, тогава ще говорим за кадрови смени", каза още той и допълни, че съвсем скоро ще оповести своите решения. 

"Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите. Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното происшествие. Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието", заяви полковник Петко Василев.

Катастрофата с военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA, при която загинаха двама пилоти стана край Трета авиобаза „Граф Игнатиево" на 13 септември. Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин загинаха по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО. След инцидента стана ясно, че разследващите работят по 3 основни версии - пилотска грешка, технически проблем или неправилно зададена команда. Черната кутия на самолета бе изпратена за разчитане в Чехия. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България