Пипи и Карлсон оживяват в увеселителен парк

Туристи от цял свят посещават “Светът на Астрид Линдгрен” в Швеция

Днес се навършват 16 години от смъртта на Астрид Линдгрен, а книгите й продължават да бъдат все така любими на малки и големи. Нейните героите оживяват в увеселителн парк “Светът на Астрид Линдгрен” в Швеция.

Той се простира на 180 хил. кв. метра в родния град на писателката Вимербю на около 300 км от Стокхолм. Паркът е създаден през 1981 г. и се обновява и разраства всяка година.

Всички сгради в “Светът на Астрид Линдгрен” са построени точно, както са описани в книгите, а посетителите могат да видят и “оживелите” герои от любимите приказки на Линдгрен.

В парка може да се срещнете с Роня, дъщерята на разбойника, може да посетите стопанството Катхулт, където живее Емил от Льонеберя, както и да видите Карлсон, който живее на покрива.

Една от най-привлекателните части на парка, разбира се, е Вила Вилекула, където ще ви поздравят 9-годишната Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче (Пипи) и баща й капитан Ефраим Дългия чорап - “някога страшилище на моретата, а понастоящем негърски крал”.

В “Светът на Астрид Линдгрен” има обособени места за пикник, кафенета, ресторанти и магазини. През деня в него се провеждат множество представления, които помагат на посетителите изцяло да потънат в света на писателката и героите от книгите й.

Тези, които искат да се откъснат от реалния свят за по-дълго време, могат да останат да живеят в парка за 2-3 дни. През това време ще хапват разнообразна храна, сред която картофени палачинки с пържен бекон, кнедли, кюфтенца.

Паркът е отворен от началото на май до края на август, като цените за посещението му варират в зависимост от възрастта на всеки посетител, както и от продължителността на престоя. Те се движат от около 160 до близо 700 шведски крони (от 16-17 евро).

Паркът отваря врати и в определени дни извън пиковия сезон - от септември до ноември, когато цените са значително по-ниски. Децата, които гостуват в “Светът на Астрид Линдгрен” на рождения си ден, могат да разгледат парка безплатно.

 

От арабски до зулу

Книгите й са преведени на 70 езика

Творбите на Астрид Анна Емилия Линдгрен са преведени на 70 езика - от арабски до зулу, издадени са в повече от 100 страни.

Първата й история за “Пипи Дългото чорапче”, е публикувана в Швеция през 1945 г., а в България първата книга за Пипи - едва през 1968 г.

Астрид Линдгрен е известна и с подкрепата за правата на детето и животните, както и със съпротивата срещу телесните наказания за деца.

Тя умира на 28 януари 2002 г., като след смъртта й шведското правителство учредява Възпоменателната награда “Астрид Линдгрен” за детска и младежка литература.

 

В столичните театри

Три постановки по шедьоври на писателката

Ако не можете да си позволите да отидете до Швеция, за да посетите “Светът на Астрид Линдгрен”, все пак има и други начини да се потопите в атмосферата на приказките й.

В Младежкия театър поставят “Карлсон, който живее на покрива” на режисьора Венцислав Асенов, с участието на Никола Стоянов, Светослав Добрев, Ярослава Павлова, Николай Луканов, Александър Хаджиангелов, Зорница Маринкова, Константин Икономов, Ния Кръстева.

В Столичния куклен театър пък може да гледате премиерното за този сезон представление “Карлсон” на Тодор Вълов.

Ако любимата ви приказка от Астрид Линдгрен е “Пипи Дългото Чорапче”, може да изгледате театралната постановка “Пипи” в Театър София, с участието на Силвия Петкова, София Маринкова, Ивелин Николов, Николай Димитров, Румен Троев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм