Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

„Пирогов“: Д-р Кателиева е освободена заради неспазване на Кодекса на труда

Пресцентърът на УМБАЛСМ „Пирогов“ разпространи позиция на лечебното заведение в отговор на твърдения на д-р Десислава Кателиева, която обяви, че причина за уволнението й от работа е политическа поръчка, заради несъгласието й с политиката в сферата на спешната помощ.

Лекарката, която е и председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ, бе освободена от работа преди няколко дни.

Д-р Кателиева е била назначена преди една година на допълнителен трудов договор в УМБАЛСМ „Пирогов“ /основният й е с Националната кардиологична болница/, с което влиза в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове, се посочва в съобщението на болничния пресцентър.

Допълнителният й договор бе прекратен в съответствие с българското законодателство – чл.334, ал.1 от КТ, Раздел „Прекратяване на трудов договор за допълнителен труд“.

По-нататък позицията на „Пирогов“ гласи:

„Протестите на д-р Кателиева започнаха веднага след смяната на предишния директор, благодарение на когото е получила възможност за допълнителна работа в спешния център.

Обидните квалификации по адрес на настоящото ръководство ще оставим без коментар, но не и засягащото работата на „Пирогов“.

Категорично заявяваме, че няма „масови чистки“, дейността на болницата протича нормално и без напрежение. Нещо повече – презентираната от д-р Кателиева Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България няма представителни функции за гилдията на спешните лекари.

Още през 2004 година е регистрирана Българската асоциация на спешните лекари, която представлява техните интереси.
Относно въпросите й за състоянието на системата за спешна медицинска помощ – реализацията на мерките, залегнали в националните стратегически документи, предвиденото увеличение на заплатите в сектора, стандартът „Спешна медицина“, който е обжалван във ВАС, от страна на „Пирогов“ и на здравното министерство имаше покана за диалог, но тя не беше приета.
Следва да отбележим, че от Министерството на здравеопазването срещаме силна ангажираност с проблемите в системата на спешната медицинска помощ.

Министър Илко Семерджиев заяви и демонстрира приемственост по отношение на Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020 и на проектите за модернизирането й и обучението на персонала от спешни медици.

В тази връзка на 28 февруари беше подписан и договор между МЗ и МТСП, който осигурява 7 милиона лева за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ. Предстои обучението на близо 7000 души, в това число лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и помощен персонал от „Пирогов“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. таксата за семестър е по малка, 7 милиона делено на 7 хиляди прави хиляда лева за обучението на водач на линейка. И в частните колежи за парамедици вземат по малко. Колко струва платено обучение в университет. А сега си представете, че става въпрос за 5-10-15 дена, не защото няма пари, а защото няма кой да работи. Няма възможност да пуснат толкова персонал в платен държавен отпуск. Изводите оставям на Вас

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.