Писатели говорят с 3000 деца чрез книгите

С над 3000 деца от 30 училища във Варна ще се срещнат наши и чужди писатели, художници и влогъри в започналия срещу 1 юни фестивал "ВарнаЛит-2017".

"Най-големият проблем е, че има разпад на разговарянето.Децата имат желание да се разговаря с тях и ние ще го направим чрез книгите. Този фестивал създава една друга, невидима библиотека. Идваме тук за каузата, че четенето е ценност", каза писателят Георги Господинов при представяне на уникалния за страната формат. Инициативата за създаването му е на писателя Захари Карабашлиев, осъществяването му е с подкрепата на община Варна и  се вписва в събитията на "Варна-Европейска младежка столица 2017".

Писателите, които ще се срещнат с варненските ученици и техните родители, са Георги Господинов, Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова, Неделчо Богданов, Димитър Петров, влогърите Емил Конрад, Стан. С децата ще разговарят още Стефан Пастис /САЩ/, автор на хитовата поредица "Тими Провала", и Сали Грийн /Великобритания/, автор на поредицата "Полулош". Освен това варненската публика ще има възможност да се включи в директни видеовръзки с още трима чуждестранни автори.

Четенето започва още от самото раждане на детето, казва Вал Стоева от фондация"Детски книги", която дава 9 1/2 съвета за отглеждане на читатели. Според нея ролята на бащата е много важна според всички световни изследвания. "Когато майката чете, тя задава повече учителски въпроси, защото стремежът й е да научи детето на всичко. Когато бащата чете, той няма тази обремененост и помага за развиване на въображението и абстрактното мислене на детето", посочва Стоева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България