Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Писатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Общественици, журналисти и творци отправиха критики срещу принципа на предаването “Денят започва с култура” да кани едни и същи събеседници и да загърбва плурализма.

От няколко дни екипът на предаването напада програмния директор на БНТ 1 Емил Кошлуков с аргумента, че има налагал какви гости да присъстват в него. Днес имаше и протестна декларация от предаването.

Скандалът привлече и вниманието на дежурните протестиращи, като днес те се събраха на “Сан Стефанов” 29 с искане за оставка на Кошлуков. В същото време много хора застанаха на страната на програмния директор.

Юристът Борислав Цеков, който е съветник на президента не скри възмущението си от атаката срещу Кошлуков от “умните и красивите”, както наричат себе си протестърите, но вече и от самия екип на предаването за култура по обществената телевизия. Цеков поиска оставката на въпросните културтрегери от медията, която се издържа с парите на данъкоплатците.

“Наглостта няма край! Очаквах, че водещите и продуцентите на предаването “Денят започва с култура” на БНТ ще се засрамят и извинят на всички данъкоплатци, които издържаме БНТ, че канят системно лицето Емил Джасим, нарекъл Васил Левски “ла.но”, изгаврил се с Паисий и други национални герои. Колко съм бил наивен! Вместо извинение, въпросното предаване днес излязло с арогантна декларация, с която обявяват, че те, видите ли, канели такива хора като “експерти” и щели да продължат да го правят…”, възмути се Цеков във Фейсбук.

“Тази наглост отива отвъд нормалността. И говори за ампутиран морал, за зависимости и тотално неразбиране на обществената функция на медията. Същностен елемент от тази функция е укрепването на националната идентичност. Така ли я укрепват? Като канят човек, който нарича Левски “ла.но”? Дискредитиран партиен маргинал, който няма нито научна, нито обществена тежест и признание, но според това предаване бил “експерт”?! Ами канете тогава Митьо Пищова – и той е “експерт” по вашите критерии, като Джасим, но поне не ругае Апостола. Оставка!”, категоричен е Цеков.

“Най-накрая се престраших психически да изгледам поне едно издание на предаването “Денят започва с култура”. Досега го избягвах, защото водещите гледат втренчено и създават усещането за твърде ранна психиатрия. Но се хванах и изгледах прословутото участие на Емил Джасим и сие, което разбуни духовете. На първо четене мога да ви кажа следното. ДЗК демонстрира тотална липса на обективност. По темата за комунизма в учебниците участниците бяха Джасим, проф. Келбечева и проф. Поппетров. И, разбира се, всички бяха на едно мнение. Ама такова единодушие ви казвам, което в България демонстрират единствено 13-ия конгрес на БКП и националните събрания на партия ГЕРБ. Поне един от тях да беше в неутрална позиция. Не. Джасим говорeше скучно, но правоверно, Келбечева ръмжеше страшно, но пак разкри световния комунистически заговор, а този Поппетров кимаше утвърдително с вдъхновение. И понеже от предаването днес твърдят, че се съобразяват със световни журналистически критерии, много искам някой от тях да ми обясни предаването си спрямо тях. Има ли различно мнение за въвеждането по този начин на комунизма в учебниците? Има. Чу ли се то в “Денят започва с култура”. Не, не се чу. И не само не се чу, предаването лансира идеология, която никога няма да допусне тази позиция. И за мен това е централен проблем. Особено, ако телевизията е обществена, екипът на предаването пуска високопарни изречения за смисъла на една такава медия. И ще си направя труда да върна предаванията назад, за да видя по колко теми изобщо ДЗК като предаване е осигурило обществена обективност и колко пъти всичко е било самозатворено в удобен грантов кръг. С удивиление виждам, че днес на барикадите в защита на ДЗК почват да се появяват хора, които едно време лееха токсична слюнка, че гадът Волгин не допускал друго мнение и заливаха СЕМ с донос след донос по темата. Ако някой от тях в името на собствената си съвест бе защитил правото на един журналист да има собствена позиция и да и изрази по този начин, днес България можеше и да е различна държава. От друга страна няма смисъл предаването да бъде променяно. Градските десни трябва да имат нещо за което да лъжат, че са го гледали…, написа в профила си в социалната мрежа депутатът от БСП Александър Симов.

Възмущение от пълната липса на обективност в това културно предаване на държавната телевизия изрази във фейсбук и писателят Христо Стоянов.

“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.”…, иронизира той авторите и водещите на предаването и тяхната декларация. “Това е запазената територия за: Светлозар Желев, Божана Апостолова, Манол Пейков, Калин Янакиев, Георги Господинов, Александър Кьосев, Силвия Чолева… Извън този кръг “Денят започва с култура” не смята, че има култура…”, е категоричната оценка на твореца.

Емил Кошлуков: Предаването трябва да стане по-добро

“Отношенията ми с всички в екипа са чудесни (На “Денят започва с култура – б.а.). Ще трябва просто да се работи, за да стане по-добро, по-гледаемо, по-качествено, както и другите продукции. Това е и целта на всеки директор на програма, той трябва да я прави по-популярна, по-висококачествена, по-добра”, заявява пред pik.bg Емил Кошлуков.

Той добавя, че няма представа защо е тази атака срещу него и искането за оставката му.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. da se сменят водещите за да се реши проблема
    тези не стават. никой не ги гледа

  2. Е кои са тези писатели и общественици. Някъв съветник на московския пРезидент и някъв дупетат от БСП. С една дума никои. Но какъвто Кошлуков, такава и подкрепата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.