Писмото на конгресмена Уорън Дейвидсън - провал на опита един лобистки акт да бъде представен като демарш на САЩ

Конгресменът Уорън Дейвидсън, който се съгласи да бъде употребен в атака срещу българския главен прокурор, се ползва с изключително спорна репутация в САЩ

Грешен тайминг избраха авторите на поредната хибридна атака срещу главния прокурор. На 23 декември в късния следобед във фейсбук се завъртя адресирано до финансовия министър на САЩ писмо, завършващо с подписа на конгресмена републиканец Уорън Дейвидсън. Писмото съдържа добре познати у нас манипулативни внушения и клеветнически твърдения, изговаряни често от политици като Кирил Петков и други, както и от укриващи се от правосъдието персони като Цветан Василев.

Двете страници текст, парафирани от американския политик, дотолкова звучаха като декларация, изчетена от парламентарната трибуна от бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова  или от председателя на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, че първоначално мнозина се усъмниха в достоверността на писмото. Наложи се в късните часове, българско време, в петък Дейвидсън да потвърждава в социалните мрежи автентичността на своя подпис, поставен под очевидно чужд текст. Бързата реакция на члена на Камерата на представителите на САЩ показа недвусмислено, че някой от София държи пряка връзка с американския политик, който пък изглежда е приел да бъде част от продължителна пропагандна кампания срещу обвинител №1. Доказателства в тази посока дойдоха два дни по-късно, когато навръх Коледа един от пропагандните рупори на хибридната война срещу прокуратурата – изданието BIRD, публикува кризисен анализ, който имаше за цел да „допише“ писмото на конгресмена. Нуждата от допълнителни пояснения само потвърждава, че неправилното откъм време и място на оповестяване на писмото, а и напълно невярното му съдържание, не е дало търсения публичен ефект. Разясненията на BIRD едва ли ще помогнат за раздухването на хибридната атака, но със сигурност повдигат завесата и разкриват кои в действителност са авторите на писмото на американския политик.

Всички действия на замесените сочат, че е в ход опит един типичен лобистки акт на политик – писмо с невярно, а на моменти и клеветническо съдържание, да бъде представен у нас като официален дипломатически демарш*. А разликата между двете е изключително сериозна, макар малцина у нас да си дават сметка за това.

В конкретния случай – налице е писмена позиция на един от 450-те членове на Конгреса на САЩ, която не ангажира по никакъв начин нито Републиканската партия, още по-малко официалните американски власти – било от Департамента по финансите на САЩ, Държавния департамент или дори американското посолство в София. 

Писмото на американския конгресмен изтече първо от варненска активистка на „БОЕЦ“

И няма как да е друго, ако дори само проследим как в България се разбра за писмото на никому неизвестния досега у нас конгресмен от Охайо. Снимки от документа бяха публикувани в личен профил на активна в социалните мрежи дама от Варна, активистка на протестърското сдружение „БОЕЦ“ с лидер Георги Георгиев, който никога не е криел близостта си с бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Пълна загадка е как варненката Татяна Кристи се е сдобила с писмото на конгресмена преди изобщо той да е дал гласност на своята позиция, пък била тя и лобистка. Цели осем часа след варненската активистка на „БОЕЦ“ Уорън Дейвидсън е принуден да потвърждава в профилите си във фейсбук и туитър, че неговият подпис е поставен под официално писмо, с чието съдържание вероятно изобщо не е наясно.

Списъкът „Магнитски“ с българи е и на база разследвания на прокуратурата

А всъщност в написаното от друг и подписано от Уорън Дейвидсън писмо не само, че няма нещо неизвестно, но пък за сметка на това има много неистини. При това многократно и дори документално опровергавани, било то лично от главния прокурор или от различни институции. Абсурдно е да се твърди, че Гешев неглижирал санкциите по закона „Магнитски“, наложени спрямо български граждани. Та, нали срещу половината от санкционираните у нас има наказателни производства, на база на които са включени в списъка на Департамента на финансите на САЩ. Пример за това са общо 19-те обвинения срещу Васил Божков, заради които той е в Дубай вече близо три години. Що се отнася до депутата Делян Пеевски, публично известно е, което и от партията му ДПС многократно са подчертавали, че той е санкциониран по сигнали и твърдения на кръга около медийния монополист Иво Прокопиев. 

Неверни са и внушенията, че прокуратурата е станала причина за рухването на пирамидата КТБ. Вече осем години е налице наказателно дело за фалита на банката, а в кориците към него се съдържа и експертиза на независими международни одитори, сочеща, че вината за банкрута е на бившия собственик на трезора.

Гешев гони руски шпиони, докато Дейвидсън минава за поддръжник на Путин в Конгреса

Като как точно Гешев би могъл да е заплаха за НАТО, както се твърди в писмото, при положение, че именно под негово ръководство българската прокуратура нанесе сериозни удари срещу дейността на руската разузнавателна агентура у нас. От 2019 година насам от страната, само на база на разследвания на ДАНС и прокуратурата, бяха изгонени една дузина руски шпиони, ползващи се с дипломатическо прикритие. Разкрита бе и цяла група за шпионаж с участието на бивши и действащи български военни разузнавачи, които срещу заплащане са предоставяли секретна информация, включително и касаеща НАТО, на руските секретни служби. 

Писмо за политическа употреба

Преди още това да е станало ясно – истинско ли е писмото на Дейвидсън, за което в България разбрахме от Татяна Кристи и депутатът от „Продължаваме промяната“  Иван Христанов вече ликуваше в социалните мрежи. И двете политически формации все пак имат за приоритет отстраняването на настоящия главен прокурор Иван Гешев, а оттам и поставянето на държавното обвинение под партиен контрол.

Реакцията на Христанов има своето обяснение и във факта, че всъщност писмото на конгресмена цитира множество сайтове, известни с това, че активно подкрепят ПП и ДБ, а в същото време публикуват всевъзможни статии срещу политическите им опоненти и разбира се срещу главния прокурор. Не е тайна, че Иван Христанов е изключително близък до авторите от BIRD Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. 

Защото именно Уорън Дейвидсън е сред шестимата американски конгресмени, на които е лепнато клеймото „Отборът на Путин“. Републиканецът е известен във Вашингтон като отявлен критик на подкрепата на САЩ за Украйна. Дори само този факт е достатъчен, за да покаже, че позицията на американския политик за българския главен прокурор изразява единствено личното му мнение или по-точно това на кръговете, които са успели да го ангажират в позагубилата темпо хибридна война на сенчести политико-икономически кръгове у нас срещу българския обвинител №1. 

Политическият залог обаче е голям. Защото Иван Христанов от ПП пък се заканва засега само във фейсбук, че щял да предприема нарочни действия спрямо главния прокурор още на 26 декември. Вероятно от силна превъзбуда е пропуснал факта, че заради Коледа този понеделник е почивен ден и за някакви институционални действия ще му се наложи да почака поне до четвъртък. Така или иначе, Христанов не предприе нищо на 26-ти.

Санкции по писанията на обвиняемия Цветан Василев

Така логично се стига до извода, че авторите на псевдодемарша срещу Гешев изглежда са избързали и не са уцелили точния момент за действие или както се казва в САЩ – „wrong timing“. Няма друго обяснение за това, че на 22 декември в последния момент преди настъпването на двуседмичните Коледни празници в Капитолия една от последните задачи на един конгресмен ще е да праща писмо до секретаря по финансите на САЩ Джанет Йелън заради въпрос, който има единствено вътрешнополитическо значение в България. Писмото може би ще доведе до санкции за главния прокурор, гадателствал един от авторите му „под прикритие“. Ако санкции се налагаха по писанията на обвиняемия Цветан Василев из сайтове и във фейсбук, то какво щеше да е останало от върховенството на закона, да не говорим за междудържавните отношения в тези опасни за сигурността времена. 

От всичко дотук става ясно, че авторите на поредната атака срещу Гешев или са аматьори, или дотолкова са изнервени и несигурни в собствените си действия, че сами провалят схемите си. Самоубийствено от ПР и медийна гледна точка е да пускаш писмо от американски конгресмен, с което искаш да постигнеш елиминирането на главния прокурор на страна от ЕС през фейсбука на протестърка, при това в деня преди Бъдни вечер и последващите пет почивни дни. Освен, ако не ти се е наложило да бързаш, защото си притеснен от действия на прокуратурата, която се опитваш да дестабилизираш. 

Интерес от писмото на Уорън Дейвидсън, за когото не е известно до този момент изобщо да е проявявал интерес към случващото се не само у нас, а изобщо в Югоизточна Европа, имат мнозина в България. И това се вижда, както по заглавията в определени медии, така и от политическите реакции. А всъщност, авторите на поредната пропагандна атака срещу Иван Гешев, трябва да си дават сметка, че той може да се окаже печеливш. Особено, ако очакваш с едно невярно откъм съдържание лобистко писмо, да разрушиш една от последните останали стабилни в държавата институции – прокуратурата.

*Дема́рш (от френски език) e изявление на правителството или дипломатическите органи на една държава към правителството на друга държава. Демарш се използва в случаи, когато обичайните дипломатически средства не дават резултат, а ситуацията изисква конкретни и бързи действия.

Дейвидсън е сред малцината членове на Камарата на представителите, които открито се противопоставиха на посещението и речта на украинския президент преди седмица

Либералните медии в САЩ остро критикуват Уорън Дейвидсън, че е против помощта на САЩ за Украйна. Българските либерални медии го хвалят, че атакувал Иван Гешев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи